Semi Silent – Radio art, documentar sonor de creație și field recording

Semi Silent este un proiect ce reinventează la scară locală creația sonoră și propune o alianță între sunet & patrimoniu imaterial. Arta radio însă ne inspiră de asemenea, tradiția ei existând încă de la apariția mediului radiofonic. Numele proiectului vine de la un manifest din 1933 despre radio și cum acesta trebuie să ia în considerare spațiul, nu doar sunetul sau vocea! Numai că astăzi posturile comerciale ignoră o astfel de artă, iar cele de stat în România, o practică în studio și o împachetează ca teatru, ficțiune, biografie. Proiectul Semi Silent se prezintă ca o platformă online de podcasturi de artă radio, documentar sonor de creație bazate pe înregistrări de teren.

Semi Silent este unul din proiectele Asociatiei „Jumatatea plina”, realizat prin programul Sâmbăta Sonoră. Va îndemnăm să urmăriţi cu atenţie evenimentele realizate prin Sâmbăta Sonoră, un program care adresează creația sonoră, creația radiofonică, poezia sonoră, muzica contemporană și improvizată prin concerte, sesiuni de ascultare, performance-uri, conferințe, prezentări de artist, ateliere și call-uri de proiecte.

„Jumătatea plină” a fost fondată în 2006, echipa fiind formata din Octav Avramescu si Anamaria Pravicencu, pentru a promova banda desenată de autor și creația sonoră și muzicală contemporană. In mod firesc, asa a aparut Semi Silent. Proiectul a început cu piese de sunet folosind înregistrări pe teren din urbanul Bucureştiului: explorarea / inregistrarea / transformarea / transmiterea amintirilor intime urbane. Noile înregistrări părăsesc oraşul si documentarul, şi dau posibilitatea autorilor sa se pierdă în iluzie / ficțiune / dramă, bazate pe înregistrarea în câmp, căutând şi explorând formele care stimulează povestirile ce transmit starea de ascultare.

Vizitând website-ul Semi Silent o sa puteţi asculta multe producţii audio împărţite pe mai multe categorii. Printre autori o să-i găsiţi şi pe Maria Mărăcinescu, Anamaria Pravicencu, Felix Blume, Zsolt Suto, Simina Oprescu, Diana Voinea sau Maria Balabaş

Semi Silent, platforma de podcast pentru radio art, este un proiect susţinut de Administrația Fondului Cultural Național. Puteţi asculta Semi Silent, cu o vizita la adresa https://semisilent.ro/, dar si pe 30 septembrie 2018, cand Semi Silent participa la Ziua Internaţionala a Podcastului.