Scena.ro – Podcast cu si despre creatori de teatru români

Cu ocazia împlinirii a 10 ani de existență a revistei, scena.ro a lansat in vara lui 2018, un podcast audio care își propune sa prezinte o serie de discuții esențiale cu unii dintre cei mai cunoscuți și interesanți creatori de teatru români. Cu cate un episod la două săptămâni, scena.ro abordeaza teme de dezbatere a căror relevanță trece dincolo de scenă si căuta răspunsuri la întrebări pe care poate ni le-am pus cu toții la un moment dat. În primele 6 episoade podcastul suprinde realități sociale, profesionale și personale trăite în cei aproape 30 de ani de la schimbarea de regim din 1989, din perspectiva profesioniștilor scenei de la noi, care au traversat și ei acest „șantier în construcție” al tranziției.

În 28 august, a fost lansat primul episod avand ca tema  “A fi sau a nu fi independent”, subiect discutat cu regizoarea Catinca Drăgănescu și actorul și regizorul Florin Piersic  Jr., un „veteran” al scenei de teatru independente de la noi. Două generații de artiști independenți. Doi creatori care s-au reinventat și încă se reinventează pe ei înșiși, tocmai pentru că funcționează în deplină libertate, asemeni tot mai multor absolvenți ai facultăților de teatru. O libertate care implică și riscuri și multe dificultăți și o enormă responsabilitate, deseori mai mare decât a angajaților în teatre de stat. O discuție necesară despre condiția independentului pe scena contemporană din România

Pe 9 septembrie 2001 întreaga lume privea înmărmurită cum turnurile World Trade Center din New York se prăbușeau în urma unui până atunci inimaginabil atac terorist. E prea puțin să spunem că de atunci lumea nu mai e la fel, dar adevărul este că un echilibru și așa fragil, atins după decenii de războaie și confruntări „reci”, a fost distrus în acea zi din momentul în care avioanele teroriste și-au atins ținta. Aproape două decenii mai târziu, o mare parte din lume e cuprinsă de temeri și de neliniște, numărul protestelor de stradă a crescut, iar extremismul câștigă teren de ambele părți ale Oceanului.

Unde am ajuns astăzi și cum influențează această neliniște globală societatea și teatrul românesc – subiectul episodului doi al Podcastului Scena.ro, ai cărui invitați sunt poate cel mai iubit actor din România, Victor Rebengiuc, cunoscut suporter al cauzelor bune și al oamenilor care încearcă să schimbe România, și regizorul, profesorul și scriitorul Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj-Napoca.

Peste numai câteva zile se organizează în România un referendum care desparte în două tabere adverse opinia publică și distrage atenția de la problemele reale cu care societatea se confruntă. Cu această ocazie iese la suprafață un discurs al urii față de cei ”altfel”, discurs greu de contracarat chiar și de către cei mai liberali dintre artiști. Putem totuși să discutăm despre reprezentarea pe scenă a marginalilor și a minorităților etnice, rasiale sau de gen și e cu atât mai necesar acum să o facem. Așadar, cât de reprezentate sunt în teatrul de azi minoritățile din societatea românească?
Despre dinamica marginali-mainstream în teatrul românesc discutăm cu Mihaela Drăgan, Radu Afrim și Székely Csaba în al treilea episod al Podcastului Scena.ro.

Urmariti seria podcast poate fi ascultata in intregime aici https://soundcloud.com/revistascenaro/sets/podcast-scena-ro, Scena.ro fiind pe 30 septembrie parte din Ziua Internationala a Podcastului.

Seria podcast scena.ro este sustinuta de: