Pe Bune – Unde am ajuns, cine suntem, cu ce ne confruntam?

„Pe Bune” este un podcast bilunar produs de revista DoR în care oameni din zona creativă (scriitori, artiști, muzicieni, fotografi etc.) vorbesc sincer despre cum au ajuns cine sunt și care sunt problemele cu care se confruntă. Miza podcastului este să scoată la suprafața fricile creative pe care trebuie să le depășim și întrebările la care trebuie să găsim singuri răspuns atunci când pornim un proiect pe cont propriu.

Creatoarea și gazda podcastului „Pe Bune” este Andreea Vrabie, reporter la DoR, organizatoarea evenimentelor Pe Bune Live. A petrecut trei ani la Londra unde a studiat Industrii Creative și Culturale și a lucrat pentru publicațiile Wired UK și Protein. Îi place să descopere cum arată procesul creativ pentru alți oameni și să învețe din problemele de muncă cu care aceștia se confruntă. Este un trekkie declarat, îi plac boardgame-urile și are un motan pe care îl cheamă Jay Z. În 2017, a încheiat un proiect important pentru ea – CreativeMornings Bucharest -, pentru a se concentra pe alte idei la care visează.

În primele 36 de episoade din seria podcast „Pe Bune” o să auziți vorbindu-se despre jurnalismul de investigatie cu Ovidiu Vanghele, despre copywriting & dedicare civică cu Laura Ionescu sau despre etică și obiectivitate în fotografie, invitat fiind Alex Galmeanu, ca să dau numai cateva exemple. Mai multe, aici: https://www.decatorevista.ro/arhiva/podcast/pe-bune/

La început de luna septembrie, „Pe Bune” la avut ca invitat pe actorul și muzicianul Alex Ștefănescu.  Am aflat că Alex a descoperit chitara în liceu, când a început să cânte cover-uri împreună cu un prieten, însă nu a acordat muzicii prea multă importanță. Era doar un mod de a-și exprima sentimentele. Mai târziu, după ce a văzut piesa de teatru Revizorul, a decis să dea admitere la actorie, pentru că i-a plăcut energia pe care actorii de pe scenă o transmiteau publicului. După un masterat în actorie la Londra, s-a întors în țară hotărât să scrie un one-man-show în care să vorbească despre trăiri comune oamenilor îmbinând actoria cu muzica. Pentru a atrage mai mulți oameni la spectacol, care a fost preluat de Unteatru, Alex a participat la emisiunile iUmor și Românii au talent, unde e a ajuns până în finală. Deși televiziunea nu i-a adus mai mulți spectatori, Alex spune că popularitatea de care s-a bucurat l-a ajutat să transmită mai multor oameni că schimbarea stă în ei și că prin acțiuni mici pot face lumea mai bună. Din acest motiv, deși își dorește în continuare să fie un actor foarte bun, nu-l deranjează dacă va fi ținut minte doar ca „băiatul cu chitara”.

Credits:
Temă muzicală: Alex Turcu.
Editor sunet: Horia Baldea.
Asistent producție: Elena Văduva.
Muzică adițională: Alex Ștefănescu – Vise; Jason Shaw – Words; Jason Shaw – Solo Acoustic Guitar.

„Pe Bune” este un alt produs podcast al revistei DoR (Decât o Revistă), revistă de jurnalism narativ care publică povești despre cum trăim azi și care explorează familiarul realității românești, experiențele și trăirile care ne sunt comune.

Podcastul „Pe Bune” este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative. Podcastul poate fi ascultat pe Soundcloud, iTunes sau în orice aplicație de podcasting.

„Pe Bune” participă pe 30 septembrie 2018 la evenimentul online „Ziua Internationala a Podcastului„.