mame – despre cum ne creștem copiii când muncim și cum muncim când creștem copii.

DoR nu e doar o revista. Este o publicatie complexa ce promoveaza jurnalismul narativ care privește România de azi. De la schimbări sociale, la fenomene culturale, la decizii personale. Sunt publicate eseuri, reportaje și portrete „despre oameni și momente care transformă, se transformă și ne transformă. Documentăm intimitatea personajelor și evenimentelor contemporane, uneori luni de zile, și scriem sincer şi cu imagini vii, ca să redăm experienţe care ne definesc și din care învățăm cine suntem.” Iar de ceva timp, fac asta si sub forma audio, in serial, sub forma de podcast. Unul dintre produsele DoR se numeste, mame.

mame este o serie de interviuri cu mame care muncesc în domenii diverse – literatură, fotografie, asistență socială, regie, jurnalism, actorie, antreprenoriat – despre muncă și maternitate, despre echilibrul sau haosul dintre ele, tranziția de la maternitate la muncă, vinovăția, fricile, dar și proiectele care se nasc din întâlnirea celor două.

Gazdele podcastului sunt reporterii DoR Oana Sandu și Ana Maria Ciobanu. „Pentru că am devenit mame aproape în aceeași perioadă și pentru că documentam și scriam împreună de ceva vreme, ne-a fost ușor să vorbim des despre dileme maternitate-muncă”, spun Oana și Ana.

„Prin mame încercăm să punem pe masă întrebări despre cum se împacă maternitatea cu munca, cum putem ajunge la un fel de echilibru și dacă există cu adevărat acest echilibru, ce înseamnă maternitatea în 2018 și care sunt presiunile societății de acum, cum ne-a format generația de mame din perioada comunismului, ce reinventăm noi, mamele de azi.”

Ligia Deca, 35 ani, este consilier prezidențial la Palatul Cotroceni și mama unui băiețel de nouă luni. Pentru că sarcina a prins-o într-un moment important al carierei sale – munca la o strategie națională pe educație asumată de președinte – a ales să ia doar o pauză scurtă de maternitate.

Oana Sandu și Ana Maria Ciobanu își doresc ca interviurile să devină repere de discuție nu doar pentru mame la început de drum, ci și pentru partenerii și familiile lor, prieteni cu și fără copii, colegi și chiar manageri: „Astfel, am putea vorbi mai sincer despre inegalitățile și provocările dintre maternitate și muncă sau despre cum ne creștem copiii azi, pentru ca din ce în ce mai mulți dintre noi, părinții, să nu se mai simtă singuri.”

Fiecare episod are aproximativ 40 de minute și dezvolta o anumită temă: cum îți schimbi jobul după ce maternitatea te transformă, inclusiv profesional, cum îți integrezi copilul în orele de muncă atunci când decizi să nu iei pauză, cum și de ce crește eficiența în muncă după naștere, cum faci față unei slujbe care te consumă emoțional când acasă trebuie să fii întreg. Tema muzicală este compusă de Răzvan Gabăr, identitatea vizuală a fost creată de Loreta Isac, iar Horia Baldea este editor de sunet.

Partenerul principal al podcastului mame este AVON, companie care a sprijinit și „Toată lumea din familia noastră„, proiect jurnalistic al DoR despre fenomenul violenței în familie în România.

Actrița Dana Rogoz are 32 de ani și e mama lui Vlad, un puști de patru ani jumate care a reușit performanța de a dormi nestingherit în direct la televizor.

Dana povestește despre cum maternitatea i-a adus primul moment din carieră în care și-a dorit să încetinească. Înainte să nască, întrebată când revine în platoul de televiziune, a răspuns că nu știe. Așa și-a găsit timpul și energia de a se întoarce la teatru – îmbinând repetițiile cu pauzele de alăptat. Un interviu despre cum te poate ajuta maternitatea să te cunoști mai bine, să înțelegi cum ai fost crescut și ce impact are asta inclusiv asupra felului în care muncești.

mame a debutat pe 15 martie cu un episod pilot. În acest interviu, Ana îi povestește Oanei cum a îmbinat anul trecut munca de teren cu programul unui copil mic, ce emoții a iscat această căutare continuă de echilibru între cele două și de ce ajută să vorbim mai mult despre cine suntem ca mame care muncesc.

Podcastul mame revine din 27 septembrie 2018, aducand toamna asta în studio, femei cu povești mai simple și mai complicate. Vom crea o diversitate cât mai mare de narațiuni despre cum ne trăim maternitatea în ziua de azi și cum eșuăm sau nu la a găsi echilibrul între muncă și a fi alături de copii când sunt mici.

Echipă
Reporteri: Oana Sandu și Ana Maria Ciobanu
După o idee de Cristian Lupșa
Tema muzicală: Răzvan Gabăr
Editor de sunet: Horia Baldea
Identitatea vizuală: Loreta Isac

Asculta seria podcast mame, pe pagina DoR. mame este al treilea podcast produs de DoR. Abonează-te pe Soundcloud sau în aplicația de podcasting preferată (Podcasts pentru iPhone, Stitcher sau altele pentru Android) ca să nu ratezi niciun episod.

Seria podcast mame este sustinuta de