Radioul care ascultă; Radioul care face emisiuni cu public; Radioul care publică ştiri pe internet; Radioul care transmite video; Radioul devenit spectacol. Sunt forme de supraviețuire pentru cea mai veche platformă media a carui moarte este trâmbițată de mulți ani. Walkman-ul, iPOd-ul, Netbook-ul, şi-au dorit supremația însă supravietuitor rămâne banalul aparat nelipsit dintr-o bucătarie, magazin sau maşină.

Aşa se face că un spectacol numit „Radio” reprezintă o sărbătoare pentru cei care ascultă mai mult, cântă versuri, şi îşi imaginează viața cu ajutorul sunetului. Este mult sunet în montarea regizorului Bobi Pricop a piesei de teatru „Radio”, de Eric Bogosian. Este aşa mult sunet că pentru rolul principal, actorul Sorin Leoveanu, a fost o adevarată provocare să joace doar auzindu-i pe colegii de distribuție. De altfel, chiar Eric Bogosian vorbeşte despre această provocare: „Rolul lui Barry Chaymplain este foarte dificil din punct de vedere tehnic, actorul care-l joacă trebuie să stăpânească extrem de bine atât registrul comic, cât şi pe cel dramatic. Trebuie să fie cineva care să aibă vocea şi carisma unui senzational realizator radio. Spectatorii trebuie să se simtă de parcă ar asculta piesa la radio, în confortul casei lor.”

Foto: Albert Dobrin

Montarea de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova aduce radioul pe scenă. Scenografia semnată de Nikola Toromanov îți oferă interiorul unui radio. Un studio, camera de regie, un studio de producție în care muzicianul Eduard Gabia asigură percuția pe toată durata „emisiunii”, ba chiar există un bar în care se ascultă radioul, spațiu unde ascultatorii prind chip. Toată construcția respectă în amănunt radioul, liniştea din sală fiind parcă apăsătoare cu fiecare aprindere a luminii pe care scrie ON AIR.

Foto: Albert Dobrin

„Radio” este piesa de teatru care i-a schimbat viața lui Eric Bogosian. Textul a fost publicat în 1987, însă avea să atragă atenția după adaptarea pentru marele ecran realizată de regizorul Oliver Stone în 1988. Trebuie spus că la sfârşitul anilor ’80, existau multe emisiuni radio difuzate noaptea, cu telefoane în direct, reprezentând un adevarat fenoment social în Statele Unite ale Americii. Lansarea filmului coincide şi cu apariția unui tip care avea să strângă audiența pe radio, Howard Stern. Astăzi o mare vedetă, inclusiv de cinema, Howard Stern seamănă destul de mult cu Barry, personajul principal în piesa lui Bogosian. Amândoi au o altă origine etnică, amândoi sunt cinici absoluți, pasionați de rock’n’roll. Despre „omul de radio” Barry, Eric Bogosian spune aşa: „Este electrizant şi întunecat. Sper că este amuzant. Este nesigur. Este agresiv. Şi mai mult decât orice altceva, are spiritul unui performer, iar asta înseamnă că, pentru el, publicul este totul.”

În montarea acestei piese, Bobi Pricop s-a inspirat din ceea ce a facut la radio Andrei Gheorghe. „Mi-am petrecut copilaria ascultându-l pe Andrei Gheorghe. Acel „Salutare, națiune!”, auzit în miez de noapte la căşti. Midnight Killer era genul de emisiune care te ducea în toate direcțiile, cu o atmosferă de libertate absolută, se putea spune cam orice. Asta cred că era cel mai fascinant: neprevazutul către care accelera Andrei Gheorghe cu mult umor negru, un cinism total hipnotizant şi replici geniale.

Foto: Teatrul National „Marin Sorescu” Craiova

E un privilegiu să pot readuce pe scenă puțin din nostalgia acelor ani, aşa cum o percep eu, să experimentez cu felul în care doar o voce care pătrunde prin întuneric în mintea ta devine spectacol. Mi s-a părut o provocare minunată, aceasta de a găsi dinamismul şi confilctul în întâlnirea dintre voci. Mi-am dorit ca acest spațiu sonor să devină cât se poate de concret. Aşa că pe scenă nu se întamplă prea multe acțiuni, cum suntem obişnuiți. Povestea se desfăşoară mai curand în mintea spectatorilor, acolo sunt imaginați şi prind viața cei care sună în direct.”

Spectacolul „Radio” este unul din spectacolele incluse în stagiunea Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova 2019 – 2020. Mai multe amănunte aici: https://www.tncms.ro/