Ilustratie de Sorina Vazelina (Scena9)

La 30 de ani de la Revoluția Româna, Scena9 lansează o serie podcast în patru episoade ce propune o radiografie sonoră a căderii comunismului din România. Jurnalista Andra Matzal şi-a propus să surprindă din amintirile copiilor lui ’89, şi, ajutată de Cosmin Postolache, a construit un documentar audio plin cu poveşti şi amintiri, cu sfârşitul comunismului şi primele momente de libertate. „Sunt ultimele generații care își mai amintesc viața în era Ceaușescu și care s-au maturizat în ultimii 30 de ani odată cu democrația în care trăim. Am vrut să înțeleg mai bine ce a însemnat pentru ei să prindă pe viu un cutremur politic violent și ce urme a lăsat în viețile lor trecerea de la comunism la capitalism. ” scrie Andra Matzal pe Scena9.ro.

Şi continuă: „Revoluția copiilor este rezultatul acestor câtorva luni de căutări prin amintirile pe care mi le-au încredințat 17 oameni din Timișoara, București, Sibiu și alte câteva orășele unde gloanțele s-au auzit doar la TV. Am descoperit în memoria lor momentele când vestea electrică a primelor proteste s-a răspândit în casele Timișoarei și am aflat cum miroseau străzile când s-a strigat „Libertate!”. Am ascultat povești despre cum, de la geam, copiii se uitau la gloanțe ca la artificii, și despre tați care stau de pază în  blocuri baricadate de frica teroristilor. 

Am întâlnit oameni pentru care Revoluția înseamnă, înainte de toate, o traumă adâncă, de care au devenit conștienți abia la maturitate. Pentru puștii care atunci și-au văzut părinții omorâți, care și-au căutat apropiații prin spitale sau au fost chiar ei împușcați, societatea amețită de tranziție n-a avut nici timp, nici înțelegere. „

Ilustratie de Sorina Vazelina (Scena9)
Ilustrație semnată de Sorina Vazelina (Scena9)

Puteți afla mai multe despre Revoluția copiilor și despre cei 17 povestitori, accesând secțiunea Scena9.ro/revolutia-copiilor. Tot acolo o să puteți găsi în perioada următoare mai multe materiale adunate pe parcursul documentării. 

Podcastul poate fi ascultat și în aplicațiile Spotify și Stitcher și Apple Podcasts