Chernobyl (HBO)
"Chernobyl/Cernobîl" este un serial tv care explică cum a fost posibil dezastrul nuclear de la Cernobîl, produs în Uniunea Sovietică în aprilie 1986.

Aceasta promisiune a fost facuta de autorul scenariului miniseriei HBO, Craig Mazin. „Chernobyl/Cernobîl” este un serial tv care explică cum a fost posibil dezastrul nuclear de la Cernobîl, produs în Uniunea Sovietică în aprilie 1986, precum și acțiunile fără precedent de curățire a zonei contaminate.

Miniseria HBO / Sky apreciată, creată și produsă de Scriptnotes, împreuna cu Craig Mazin, a debutat pe 6 mai 2019. Scripturile celor cinci episoade, pot fi gasite aici.

Serialul „Cernobîl”, o co-producție HBO/Sky, spune povestea dramatică a accidentului nuclear din 1986, una dintre cele mai groaznice catastrofe create de om din istorie, și a sacrificiilor făcute pentru a salva Europa de un dezastru de neimaginat. Pe 26 aprilie 1986, în centrala nucleară Cernobîl din Ucraina, Uniunea Sovietică, a avut loc o explozie masivă care a eliberat material radioactiv de-a lungul Belarusiei, Rusiei și Ucrainei, ajungând până la țările scandinave și din Europa de Vest. Jared Harris îl interpretează pe Valery Legasov, un foarte important fizician soviet. Parte a echipei chemate să ajute, el este primul care a înțeles proporția dezastrului. Stellan Skarsgård îl interpretează pe Boris Shcherbina, vice prim-ministrul rus, trimis de Kremlin să conducă comisia guvernamentală de la Cernobîl în orele de după producerea accidentului. Emily Watson este Ulana Khomyuk, o fiziciană nucleară sovietă, hotărâtă să elucideze misterul care a dus la dezastrul de la Cernobîl.