Luni 4 martie 2019 se împlinesc 44 de ani de la tragicul sfârşit al formatorului de opinie în domeniul muzical de la Radio Europa Liberă, Cornel Chiriac. Ca un omagiu adus celui dispărut, o intalnire comemorativa va fi gazduita de Clubul Taranului din Bucuresti.

Luni 4 martie 2019 se împlinesc 44 de ani de la tragicul sfârşit al formatorului de opinie în domeniul muzical de la Radio Europa Liberă, Cornel Chiriac. Ca un omagiu adus lui Cornel Chiriac, o întâlnire comemorativă va fi gazduită de Clubul Țăranului din București, unde este anunțată lecturarea unor fragmente din capitolul ‘Metronom-etalonul muzical al unei generaţii’ din cartea ‘Muzica din România’ a lui Costin Grigoraş pe lângă alte rememorări din partea invitaţilor. Pagina de Facebook dedicata evenimentului, aici.

Una din fotografiile prezentate în 2018 de Muzeul Naţional Cotroceni prin conferinţa-expoziţie „Metronom 74”, eveniment dedicat postului Radio Europa Libera şi lui Cornel Chiriac.

Cornel CHIRIAC (1942-1975), critic și muzician de jazz, producător, realizator de emisiuni radio TV, co-fondator al Federației Europene de Jazz, este cel care a descoperit și promovat formația românească Phoenix, la mijlocul anilor 60.

Cornel Chiriac si-a început cariera la Radio București, unde a realizat emisiunea „Metronom”, o emisiune apărută în contextul relativei deschideri politice și culturale a României față de Occident, dupa perioada stalinistă. Aceasta aparenta deschidere nu a durat mult. Emisiunea „Metronom” a fost interzisă de cenzura comunistă în 1968, anul invadării Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia, dupa ce Cornel Chiriac l-a „fentat” pe cenzorul de serviciu, înlocuind în banda aprobată pentru difuzarea pe post un cântec cu o piesa folk a lui Mircea Florian care era un protest voalat la adresa intervenției în forta împotriva Primăverii de la Praga, dupa cum scrie Lucian Ștefănescu, pe site-ul Radio Europa Libera, aici.

Emisiunea a avut o audiență ieșita din comun, ea era ascultata nu numai în România, ci și în alte țări ale fostului bloc sovietic (în Bulgaria sunt oameni care își amintesc și în zilele noastre de Cornel Chiriac și de „Metronom”), era ascultată în Ungaria, Cehoslovacia, URSS, ba chiar și în Occident.