Pentru prima dată în România, Consiliul Național al Audiovizualului a acordat în 2018 două licențe radio în FM pentru inițiative comunitare, parte din proiectul european Grassroot Lenses. Prin acest proiect,”Grassroot Lens Lengths„, inovează tehnologiile pe care un radio le poate utiliza astăzi în folosul micilor comunități. Pe lângă cele două frecvențe din România, proiectul urmează să creeze două stații comunitare (prototip) în Portugalia și Irlanda, cu scopul de a dezvolta rețele descentralizate, regionale, utilizând pentru asta puterea radioului.

Un radio comunitar românesc urmează a fi deschis în localitatea Vârvoru de Jos (Dolj), un sat agricol de aproximativ 3000 de locuitori.

O a doua frecvență FM alocată în luna iunie de Consiliul Național al Audiovizualului este în județul Tulcea, în localitatea Sfântu Gheorghe. Vorbim despre un sat pescăresc în zona protejată Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu o populație de aproximativ 1000 de săteni. Stațiile FM de mica putere vor avea o acoperire de aproximativ 10km.

În ceea ce privește inovația, stațiile vor funcționa având ca bază platforma tehnică RootIO, care oferă conectivitate și toate funcțiile unei radio, pentru 1% din costurile reale ale unui radio mare. Stația va funcționa virtual, online, putând fi administrată de pe un simplu smartphone, fără a avea nevoie de un studio real. Audiența va putea asculta radioul pe frecvența FM, iar partea de interacțiune cu ascultatorii se poate face atât telefonic, dar și printr-o pagină de internet dedicată radioului. Astfel, stațiile vor avea costuri minime de exploatare, fiind usor de implementat în majoritatea comunităților rurale din România. Întregul sistem pentru emisia în FM este de dimensiunea unei mici găleți de vopsea, iar radioul, fiind unul comunitar, poate prezenta conținut cu ajutorul voluntarilor, sau prin participarea activă a membrilor respectivei comunități.

Consiliul și Parlamentul European au subliniat rolul fundamental al mediei în comunitate, în consolidarea coeziunii sociale ca element-cheie pentru implicarea și participarea la discursul public.

La nivel european, radioul comunitar s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, în țări ca Marea Britanie, Franța, Italia, Austria și Irlanda (ca să dau numai câteva exemple). În întreaga lume, comunitățile aleage radioul pentru costurile sale scăzute în administrare, posibilitățile pe care le poate dezvolta în cadrul unei comunități locale.
În Franța, de exemplu, din 775 posturi de radio din țară 94% sunt locale, iar 550 sunt entități non-comerciale. Aceste posturi locale ajung să folosesca mai mulți oameni decât cele mai mari stații comerciale. Nu este de mirare că marte parte din conținutul radiourilor mari, știri și alte informații, au ca principală sursă radiourile comunitare.

Dezvoltarea stațiilor comunitare indică o nouă direcție și pentru radioul româneasc, una prin care cetățenii din mici comunități pot face schimb de informații între regiuni, în afara comunității lor și pot difuza local informații naționale de interes pentru comunitatea lor.

Grassroot Wavelengths este parte din proiectul european Horizon 2020 (Grant Agreement #780890), parteneri din acest proiect:
• ActiveWatch (RO)
• Madeira-ITI (PT)
• AMARC (BE)
• University College Cork (IR)
• Romanian Center for Investigative Journalism (RO)
• RootIO (PT)
• CereProc (UK)
• Adenorma (PT)
• Bere Island (IR)
• MedAlert (RO)

Mai multe informații:

gwinfo@m-iti.org
https://grassrootsradio.eu/
https://www.facebook.com/Grassrootswave-248927779007008/
https://twitter.com/grassrootswave