Valentin Panduru (Foto: Năluca)
La această întâlnire între oamenii care dau muzică la radio şi tinerii muzicieni aflaţi la început de drum, Valentin Panduru (realizatorul programului RFI360 la RFI România) explică diferenţa între radioul FM la începutul anilor ’90 şi ce ascultăm astăzi + multiplele posibilităţi de promovare pentru un muzician aflat la început de drum.

Pentru cine cânţi şi cât te ajuta radioul să-ţi găseşti publicul? Poveşti muzicale româneşti pornite în garaj ce rezista de zeci de ani, la reinterpretari înregistrate în balcon şi vizualizate online de milioane de persoane. Cunoaşte audienţa radioului înainte de a spera la cât mai multe difuzări pe o singură frecvenţă. Asocierea sau exclusivitatea cu un post de radio te poate face cunoscut, dar te ajută cu adevărat să-ţi dezvolţi cariera muzicala?Alege să fii mai mult decât un simplu subiect pentru un post de radio. Chiar dacă nu ajunge pe antena unui radio, muzica ta deschide uşi. De ce e important să le păstrezi deschise? Despre importanţa relaţiei dintre artişti şi cei care difuzează muzică la radio.

Există viaţă fără radio? Sigur că da. Astăzi ai suficiente alternative pentru a te face cunoscut. Showcase, social & online, streaming, daca ai ambiţie, voinţă şi talent, nimic nu o să te oprească din realizarea visului tău. Curând muzica ta va fi pusa pe o platforma de streaming de unde ascultatorul cumpară cantităţi impresionante de muzică, fără a cunoaşte cu adevărat ce ascultă. 
Vom discuta aşadar despre internet, unde, cu toată varietatea de opţiuni, ceva continuă să facă diferenţa, indiferent de forma de prezentare, originalitatea. Şi cu toate că povestea ta încă nespusă poate fi deosebită, în final, mergem pe un număr limitat de cărări. Hai să povestim despre asta. 

Workshop-ul programat pe 26 noiembrie în Bucureşti, este desfăşurat prin programul Informart – educație culturală informală pentru publicul de mâine. Sunt aproximativ 35 de locuri disponibile pentru cei interesați să participe, workshop-ul fiind găzduit de Hotel Europa Royale din București (Str. Franceză nr. 60, în Centrul Vechi).
Pentru înscriere la workshop trebuie să dați un e-mail pe adresa contact@foreverfolk.com. Au prioritate oamenii din sectorul 3 și muzicienii tineri (sub 25), dar, evident, trebuie văzut și cine se înscrie. Dar dacă îndepliniți unul sau ambele criterii, menționați-le. Apoi, funcționează principiul primul venit, primul servit. Mai multe amănunte pe Facebook Event pageModerator al evenimentului: Marius Matache

Valentin Panduru lucrează în radio de la mijlocul anilor ’90, fiind pe atunci co-realizator al emisiunii „Adolescent la Microscop” la Delta RFI. De la început a promovat muzica artiştilor români, Vank a fost una din trupele a cărei casetă demo a fost difuzată pe 93.5fm. Şi-a completat experienţa lucrând la Radio Total, EuropaFM, ActivFM, Radio Europa Libera sau BBC Romania. Din 2004 a construit platforma online pentru cultura independentă http://www.alternativ.ro. Şi-a mobilizat colegii şi prietenii din radio şi în 2006 a pornit Radio Alternativ. A fost primul radio online care a transmis concerte live din Expirat (de ex. Omul cu Sobolani, Suie Paparude), radioul care a transmis în direct pe internet concertele de la FânFest Roşia Montana (ex. Iordache, BAU, A.G.Weinberger, Luna Amara, Altar), Radio Alternativ a fost parte din World Association of Community Radio Broadcasters http://www.amarc.org/.

A promovat radioul prin experienţa sa ca trainer pentru jurnalişti din ţară dar şi din Republica Moldova, prin programe desfăşurate de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Pentru o scurtă perioada de timp Valentin Panduru a lucrat şi la Radio România Actualităţi realizând rubrici de cultură urbană pentru emisiunea Matinal.
Din 2009 a revenit pe 93.5fm la RFI Romania, fiind realizatorul emisiunii RFI360 (https://www.facebook.com/Rfi360/), spatiu în care continuă sa promoveze muzica românească şi noutăţi internaţionale pentru toate vârstele.
Foto articol: Năluca