După o colaborare de peste 17 ani, postul Vocea Basarabiei a renunțat la retransmisia programelor Radio Europa Liberă pe teritorul Republicii Moldova. Reprezentanții Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova susțin că nu au fost informați despre o eventuală schimbare a grilei de emisie a postului Vocea Basarabiei.

Șefa departamentului Moldova al postului de Radio Europa Liberă, Oana Serafim, a precizat pentru Media-azi.md că administrația Vocea Basarabiei i-a anunțat despre faptul că nu mai dorește să prelungească contractul de emisie încheiat cu RFE/RL și că nu le-a oferit nicio explicație oficială în acest sens. „Am avut un răspuns clar și ferm că vor să renunțe la noi”, a afirmat Oana Serafim.

Potrivit contractului, acesta putea fi întrerupt de orice parte, fără invocarea anumitor motive. „Nu avem o declarație scrisă oficial, dar contractul le permite să încheie colaborarea, ca și nouă. Și noi putem să închidem contractul fără să le dăm explicații”, a precizat Oana Serafim.

În Romania, Radio Europa Liberă pregatește în această perioadă relansarea serviciul media, ce urmează să se întâmple în luna Decembrie. Parte din vechea echipă a biroului de la București a Radio Europa Liberă, Sabina Fati a fost aleasă să conducă noua redacție RFE/RL ce se formează acum în România.

Fără frecvențe alocate în România, Radio Europa Liberă își va prezenta programele prin retransmițători locali, în acest sens urmează a fi încheiate parteneriate cu instituții locale independente.