Un podcast cu oameni amuzanţi care vorbesc despre moarte, un alt produs dedicat subiectelor din sănătate şi calităţii vieţii, şi o serie podcast ce experimentează realitatea dură a vieții în închisori, aceste subiecte au strâns premii în secţiunea podcast, la Audio & Radio Industry Awards 2018, în Marea Britanie.

Dar să le luăm pe rând. Locul trei şi medalia de bronz pentru DOUBLE BUBBLE. O colaborare între Prison Radio Association (Asociaţia Radiourilor din Închisori) şi campania Stop Loan Sharks, care prin experienţa lui Carl Cattermole în spatele gratiilor, au dezvoltat în audio o micro-dramă podcast inovatoare. Povestea începe cu Mark care a împrumutat bani în închisoare, pentru a-şi ajuta familia, „double bubble” este cumva explicaţia dobanzii ridicate pe care cămătarii din închisoare i-au solicitat-o pentru a scapa de datorie. Curând, soţia lui Mark avea sa nu mai poată ţine pasul cu creşterea ratelor iar rambursarea banilor s-a oprit. Lucru care a complicat existenţa celor de afară, cu Mark incapabil să poată face ceva. Ascultă aici primul episod din această serie.

Vă puteți abona la acest podcast și puteţi descărcați întreaga dramă în cinci părți, căutând „Double Bubble” în aplicaţia de mobil pentru podcast sau puteți face clic aici pentru a asculta toate cele cinci episoade.

Pe locul doi şi medalia de argint pentru Health Uncovered (Sănătate Descoperită), o serie de podcast-uri care încearcă să ridice gradul de conştientizare pe subiectul sănătate şi calitatea vieţii, pentru tinerii britanici. Seria este găzduită de BBC Radio 1, prezentator fiind Cel Spellman, prezentând tineri medici și profesioniști din domeniul sănătății, prin programul Norfolk Healthy Child.

„Viața nu este întotdeauna ușoară – iar tinerii din întreaga țară ne-au ajutat să explorăm problemele cu care se confruntă ei astăzi. De la agresiunea online la sănătatea sexuală, de la dezvoltarea corpului la sănătatea mintală. Ei au pus intrebarile la care îşi doresc un raspuns, raspuns de la profesioniştii din domeniul sănătăţii.” 

Întreaga serie poate fi ascultată pe website-ul cambscommunityservices.nhs.uk.

Medalia de aur şi podcast-ul câştigător la editia 2018 a premiilor ARIAS, este seria GRIEFCAST. Realizată de artista de stand-up comedy şi improv Cariad Lloyd, GRIEFCAST este o discuţie pe care Cariad o poartă cu invitaţii săi – adesea colegi de stand-up – despre sentimentele lor în jurul morții cuiva apropiat. Ideea a venit cumva din propria experienţă. Cariad şi-a pierdut tatăl în adolescenţă. După cum spune autoarea într-un interviu despre tatăl ei, pentru The Guardian: „Știai când e în cameră. Era un personaj mare, nu oribil, doar un pic dificil, un caracter dominant. A murit când aveam 15 ani de cancer pancreatic, nu aveam cea mai bună relație la acel moment.”

Nu este primul premiu obtinut de seria podcast GRIEFCAST, iar autoarea în acelaşi interviu spune: „Vroiam să mulțumesc oamenilor morți, pentru că acest podcast există doar pentru că ei au murit.” : )

Ascultă întraga serie GRIEFCAST, cu un clic aici.

Mai jos este lista completă a premianţilor la ediţia 2018 Audio & Radio Industry Awards 2018, în Marea Britanie. După cum o să observaţi, foarte multe premii au fost adjudecate de diferite redacţii ale BBC.