În Australia, Southern Cross Austereo a dezvoltat pentru postul de radio Triple M, extensii suplimentare pe muzică. Mai exact, ascultatorii pot păstra conținutul talk al radioului, dar pot alege formatul muzical cu care vor să-l „consume”. Pornind de la rock, indiferent ca e modern sau clasic, ajungând până la varianta dedicata hit-urilor de top40, această opțiune este exclusiv pentru stațiile ce emit în sistem digital (DAB +) dar și online. Posibilitatea de a alege muzica cu care asociezi programul preferat, a adus un plus de 12% în audiența radioului australian, conform Southern Cross Austereo.

Ceva asemanator încearcă și Germania. Aflat pe 104.6 în Berlin, RTL a început să ofere mai multă varietate muzicală ascultătorilor săi. Show-ul „Arno & The Morning Crew„, este acum disponibil pe site-ul și app-ul radioului în trei tipuri diferite de format muzical. RTL rămâne un radio recunoscut pentru formatul său Hot AC, dar acum ascultătorii pot alege „Arno & The Morning Crew” în versiune top 40 („nimic altceva decât de hit-uri noi”) sau formatul cu hit-uri din anii ’70 până în prezent. Este prima încercare de acest fel pentru Germania.  În Austria, la Viena, Kronehit are o optiune în cadrul aplicației radioului, care vă permite să ascultați postul sărind peste melodii sau alte elemente pe care nu doriți să le ascultați. În mod automat iti ofera o alta piesă, fără sa schimbe programul, prezentatori sau content-ul orei. Kronehit a dezvoltat această opțiune din iunie 2017.

Cei care ascultă radiouri cu acoperire națională, cum sunt în Marea Britanie, Heart sau Capital, primesc informatii care să satisfacă această acoperire, sunt însă și pauze în care prezentatorii fac intervenții special pentru stațiile lor locale. Această metodă transformă o rețeaua națională într-una „inteligentă”, permite ascultatorilor să gasească conținut relevant și pentru comunitatea lor locală.

Noile tehnologii care transforma radioul, nu sunt apreciate de toată lumea, însă, după cum spune și James Cridland (radio futurologist) în articolul său: „această nouă tehnologie poate îmbunătății radioul și astfel să poată concura mai bine cu lumea Spotify și produsele de podcasting„.