În ediția de astăzi a emisiunii Dimineața Crossover, de la Radio România Cultural, Maria Balabaș l-a avut invitat pe Mårten Spångberg, prezent in București pentru eXplore Festival 2018.

Mårten Spångberg este un coregraf suedez care trăiește și lucrează la Bruxelles și Stockholm. Activitatea sa se concentrează pe coregrafie, ca o practică extinsă, lucru pe care l-a abordat prin practica experimentală într-o varietate de formate și expresii. Este activ pe scenă ca performer și creator din 1994, iar din 1999 își creează propriile coregrafii, de la solo-uri la lucrări de mare amploare prezentate în turnee internaționale. În cadrul Festivalului Internațional, Spångberg a colaborat cu arhitectul Tor Lindstrand implicându-se în coregrafia socială și extinsă. Din 1996 până în 2005, a organizat și curatoriat festivaluri internaționale și din Suedia, iar în 2006 a inițiat rețeaua de organizații INPEX. Spångberg are o bogată experiență considerabilă în predarea teoriei și practicii. Între anii 2008-2012 a coordonat programul de master în coregrafie al Universității de Dans din Stockholm. În 2011 a fost publicată prima sa carte, “Spangbergianism”.

“Nu îmi doresc să știu despre ce e vorba. O călătorie scurtă pe care o fac împreună cu audiența. Probabil că împreună putem citi printre rânduri și avansa prin mișcări mici de dans, câteva obiecte care prind viață în compania mea. Este ca și cum vorbim despre o carte pe care cu toții am citit-o demult și din care ne amintim diferite lucruri, care acum sunt reînviate în fața noastră, dar pe care le simțim mai mult în interior. Și există, de asemenea, un film destul de lent. Un film – ca o piesă în sine – a cărui prezență seamănă cu un televizor lăsat aprins, fără sunet. Îmi plac televizoarele care se află undeva fără ca nimeni să se uite la ele. Îmi imaginez că acesta este momentul în care un TV se simte cu adevărat bine, când apreciază imaginile și secvențele pentru ceea ce reprezintă, și nu pentru ce arată.
Am un prieten care se numește Juan Dominquez. Este un nume care curge frumos, iar în final mâncăm înghețată fără să vorbim prea mult. Este atât de plăcut, să te bucuri de ceva bun în liniște. Dacă aveți răbdare o vreme, s-ar putea să apară pur și simplu.
Acum șapte ani, o călătorie a început. O aventură pornită pentru a studia viața secretă a obiectelor. Se schimbă oare textura timpului prin simplul fapt că trăim în apropierea obiectelor – nu ca unelte sau suveniruri, nu ca animale de companie sau substitut pentru cei la care ținem, ci pur și simplu ca obiecte, doar obiecte? Este mai mult decât spectacol, doar că s-a dezvoltat destul de timid în ultima vreme.
Obiectele se retrag.
Așa cum cineva îmbătrânește, viitorul său scade, secundă cu secundă. La un moment dat, trecutul ajunge din urmă viitorul. A trăi cu credința că viitorul cuiva este în spate înseamnă a face față singurătății.
”Tehnologie Digitală” este o meditație în compania obiectelor, o alimentare cu impresii care ajunge la final și în punctul acela suntem. Și nu e nimic special, bine?” (Mårten Spångberg)

Mårten Spångberg este profesor de dramaturgie și coregrafie la Academia Națională de Arte din Oslo, departamentul de dans și teatru. Mårten Spångberg este artist asociat la Teatrul Black Box din Oslo. Cele mai recente lucrări ale sale – La Substance, but in English, The Internet, Natten și Gerhard Richter, une pièce pour le théâtre, se bucură de o largă recunoaștere internațională.

eXplore festival #13
Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival prezintă pe 06.10.2018, de la 20:00, la WASP Working Art Space and Production, solo performance-ul Digital Technology al coregrafului suedez Mårten Spångberg. Pagina evenimentului, aici.

Asculta-l pe Mårten Spångberg, în dialog cu Maria Balabaș. Ascultă Dimineața Crossover, unde, pe lângă interviu, o să auzi și muzici cu:

Quincy Jones – A Taste Like Honey
Koop Island Blues – Koop
Telepopmusik – Smile
Bryan Ferry and Todd Terje – Johnny and Mary
Kris Kristofferson – Me and Bobby McGee
Francoise Hardy – Le Temps de l’amour
Ryuichi Sakamoto – Forbidden Colours
Placido Domingo canta Una furtiva lacrima
Alfred Brendel canta Andante sostenuto din Sonata D.960
The Cinematic Orchestra – Ma Fleur