„Curupira, creature of the wood” a cucerit anul acesta juriul la Phonurgia Nova Awards. O poveste înregistrata în inima Amazonului, acolo unde locuitorii Tauary ne invită să ascultăm sunetele junglei, a păsărilor și a animalelor. Cu toate acestea, sunete ciudate apar: o creatură care se plimba în jurul copacilor. Unii au auzit-o, foarte puțini au văzut-o vreodată, iar cei care au găsit-o nu s-au mai întors niciodată. Ea fascinează, ea încântă – ea conduce oamenii să se piardă: fiecare dintre ei spune o poveste în felul lor și încearcă să descifreze sunetele ei.
Curupira, creatura pădurii ne duce în căutarea acestei ființe: o reflecție asupra miturilor și a locului lor în lumea contemporană. Este un thriller de sunet în mijlocul junglei.

Felix Blume este artist sonor și inginer de sunet. Trăiește și lucrează între Mexic și Franța. Lucrările sale sunt bazate pe field recording și folosește sunetul ca material de bază pentru piese sonore, filme video, acțiuni și instalații. Felix Blume lucrează de asemenea cu comunități diverse în spațiul public. În lucrările sale, a ales să șteargă linia de demarcație dintre sunet și muzică prin transformarea zgomotului în sunet, ceea ce ulterior schimbă perspectiva asupra sunetelor din mediul înconjurător. O particularitate a lucrărilor sale este felul în care împletește aspectele vizuale și sonore.

Lucrările sale sonore au fost prezentate în galerii și radiouri din întreaga lume : ARTE Radio (FR), @Kunst Radio (AT), Deutschland Radio Kultur (DE), Radio Nacional de Espana (ES), Phaune Radio (FR), ABC Radio (AU), Radio Panik (BE), Radio Grenouille (FR), Centre Pompidou sau Musée d’Orsay. Lucrarea sa „Los Gritos de Mexico” a câștigat premiul „Pierre Schaeffer” în cadrul festivalului francez Phonurgia (Paris) și o mențiune onorifică la Bienal de Radio din Mexico City. În august 2018, Felix Blume s-a aflat in Romania cu o sesiune de ascultare, la invitatia Asociatiei „Jumatatea Plina”, fiind parte din proiectul de podcast SEMI SILENT : www.semisilent.ro

Aici îl puteti vedea pe Felix Blume alături de Anamaria Pravicencu (Jumatatea Plina), în studioul RFI Romania, în cadrul emisiunii Zebra realizata de Mihaela Dedeolgu (august 2018).

De la Anamaria Pravicencu (Jumatatea Plină), am descoperit și restul sunetelor premiate la aceasta ediție Phonurgia Nova Awards. Asculta în player-ul de jos.