Studio BBC Romania

Sunt 10 ani in 2018 de cand sectia romana BBC s-a inchis. Acesta este si anul in care postul de radio Europa Libera si-a propus sa revina „in aer” cu noi programe in limba romana, la zece ani de pauza. Radio Europa Libera si BBC au fost doua dintre putinele repere democratice in Romania comunista. La 18 ani dupa Revolutie, cele doua posturi au fost desfiintate.

La inchiderea Radio Europa Libera, in 2008, presedintele RFE/RL, Jeff Gedmin explica decizia astfel:”De la aderarea Romaniei la UE, competitia in sectorul media a crescut considerabil iar romanii au acum acces la peste 60 de cotidiene, 300 de posturi radio private, TV prin cablu si internet. Cu toate acestea, putem afirma ca situatia in Romania nu este perfecta. In noul context strategic si al eforturilor pe care le depunem in locuri cum ar fi Iran, Irak, Afganistan si republicile din Asia Centrala, consideram ca acest pas este necesar”

Acum, actualul presedinte al RFE/RL, Thomas Kent, explica redeschiderea biroului Radio Europa Libera in Romania astfel: „Sperăm în mod special ca transmisiunile noastre, realizate de jurnaliști locali, să contribuie la dezvoltarea unei prese libere, să promoveze valorile și instituțiile democratice și să suțină dezbaterile în ambele țări despre locul lor în NATO, în Uniunea Europeană și în celelalte organizații occidentale.”

Dupa cum a fost anuntat intr-un comunicat de presa, Radio Europa Liberă/Radio Libertatea va începe să produca, „începînd din decembrie 2018, reportaje multi-media, analize politice în limbile bulgară și română și să activeze în parteneriat cu instituțiile media locale pentru a da amploare proiectelor existente, pentru a promova responsabilitatea pe plan public și pentru a contracara informațiile false.”

Va reamintesc, Radio Europa Liberă a fost înființat în timpul Războiului Rece pe vremea comunismului, fiind ascultat clandestin in Romania, autoritatile de atunci utilizand toata tehnica din dotare pentru a bruia emisia te teritoriul tarii. După ce și-a închis activitatea în România în august 2008, postul de radio finanţat de Congresul Statelor Unite a continuat să emită în Moldova și regiunea Transnistria, dar și în alte zeci de țări din Europa de Est, Balcani și Orientul Mijlociu.

Pana cand programele RFE/RL revin „in aer”, si in amintirea celor 10 ani fara BBC Romania, va propun reascultarea unei editii „Discutia Saptamanii” realizata de HotNews.ro si BBC, Dan Tapalaga discutand cu invitatii sai – Emil Hurezeanu, Neculai C. Munteanu si Christian Mititelu – despre rolul celor doua radiouri in democratizarea Romaniei. (iulie2008)