Au realizat recent britanicii un studiu international care incearca sa masoare binele produs de fiecare tara, umanitatii. Oamenii de stiinta au valorificat prin acest studiu urmatoarele contributii: „Stiinta & Tehnologie”, „Cultura”, „Pace & Securitatea Internationala”, „Ordinea mondiala”, „Clima planetei”, „Prosperitate & Egalitate”, „Sanatate”. Ideea indicelui Good Country este destul de simplă: se măsoară fiecare contributie a natiunilor de pe pământ la binele comun al omenirii și ceea ce consuma, în raport cu mărimea ei. Folosind date din partea Organizației Națiunilor Unite și a altor organizații internaționale, dar si prin vot exprimat pe internet, indicele face un bilant al fiecărei țări, oferind un punctaj din care rezulta dacă o tara este un creditor net pentru omenire sau o povară asupra planetei. Mai jos, apelul catre vot postat in aprilie 2016 pe internet.

Facand o medie a punctelor acumulate la fiecare categorie, Olanda conduce in clasament, urmata de Elvetia si Danemarca. Dintre vecinii Romaniei, gasim Ungaria sus pe locul 12, cea mai importanta contributie a lor la umanitate fiind in categoria „Stiinta si Tehnologie”. Mai bine ca Romania sta si Bulgaria, ocupanta locului 22. Si contributia lor la „Stiinta si Tehnologie” este cea mai apreciata. De altfel, pe locul 25, mai slab cotata ca Bulgaria se afla, surprinzator, Statele Unite ale Americii, trasa in jos probabil de punctajul slab la categoria „Pace & Securitate Internationala”. Inaintea noastra se afla si Republica Moldova care are mari probleme cu „Sanatatea” dar sta bine la „Securitate Internationala”. In ceea ce ne priveste, Romania ocupa locul 40, cu un punctaj mult mai rau ca al Republicii Moldova la „Sanatate” si cu cele mai apreciate contributii la „Stiinta” si „Cultura”. Datele complete, aici.

Autorul studiului The Good Country este consultantul internațional Simon Anholt, profesor onorific de politologie la University of East Anglia, care alaturi de colaboratorii sai, lanseaza astfel o dezbatere globală despre ce țări saracesc sau aduc o reala contributie la binele comun al omenirii. Despre binele si contributia unei tari aduse umanitatii, Simon Anholt a vorbit in 2014 la Ted.