În 2017, Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie de la Londra, a lansat un proiect pe nume Infosec Bytes. Sub acest nume au fost publicate online o serie de videoclipuri educaţionale gratuite, dedicate jurnaliştilor, ajutându-i să învețe cum să-și protejeze sursele și să poată avea o comunicare online cât mai sigură şi privată.

În munca lor de investigare şi documentare, jurnaliștii trebuie să fie capabili să-şi poata proteja sursele și întrucât majoritatea comunicărilor online se întâmplă folosind o varietate de aplicații și dispozitive, este important să înțelegem riscurile atunci când utilizăm astfel de instrumente.

Din fericire pentru un jurnalist care lucrează într-o instituţie media importantă, nu trebuie să fii un tehnician, sa-ţi creezi eventual propria aplicaţie de comunicare în speranţă ca vei putea controla protejarea informaţiilor. Compania îţi oferă probabil, pregătirea şi uneltele necesare în acest sens. Pentru ceilalţi, există Infosec Bytes, iar oamenii de acolo au creat o serie de videoclipuri educaționale care explică conceptele-cheie, cum ar fi criptarea și PGP, precum și tutoriale pentru utilizarea anumitor instrumente, cum ar fi aplicația Signal sau sistemul de operare Tails.

Infosec Bytes a fost lansat in aprilie 2017, echipa proiectului fiind parte din Centrul de Investigatii Jurnalistice de la Londra, proiectul fiind realizat pe o finanţare Reva, împreună cu Fundaţia David Logan.

„The expansion of surveillance creates an inhospitable environment for journalists attempting to subject government to scrutiny in the public interest. Infosec Bytes will address these developments by catering to the urgent demand for information security skills and techniques within the profession,” spuneau iniţiatorii proiectului Infosec Bytes, in aprilie, la lansarea acestuia.

Mai exact, Infosec Bytes este conceput pentru a învăța jurnaliştii să combine contextul in care au obtinut informaţia prin instrucțiuni pas cu pas, oferind instrumentele și sfaturile ce ar putea fi aplicate în securizarea surselor. Prin tutorialul video o să aflaţi informaţii utile despre interceptarea online, criptarea end-to-end, remanența datelor, ștergerea sigură a datelor, criptarea discurilor și fișierelor, moderarea amenințărilor și utilizarea sistemelor de operare securizate.

Totusi, dacă lucraţi la o investigaţie jurnalistică delicată și sunteți îngrijorat de propria securitate online sau cea a surselor dvs., trebuie să contactați un expert în domeniul securității informațiilor, care vă poate oferi sfaturi personalizate.

În Statele Unite, administrația Trump a adoptat o poziție ostilă faţă de presă și a amenințat că va pune sub acuzaţie jurnaliștii și organizațiile de presă care mai publică investigaţii, pe care administraţia Trump le consideră adesea ca fiind „fake-news”.
Extinderea supravegherii online creează un mediu inospitalier pentru jurnaliști care documentează şi informează despre acţiunile guvernului în interes public. Infosec Bytes va aborda aceste evoluții prin satisfacerea cererii urgente de abilități și tehnici de securitate a informațiilor în cadrul profesiei.

James Harkin, director al Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie de la Londra, a declarat: „CIJ este un laborator experimental care pregătește o nouă generație de reporteri în utilizarea instrumentelor de investigație și educă publicul cu privire la practica și valoarea jurnalismului de investigație. Securitatea operațională este mai importantă ca niciodată în utilizarea internetului atât pentru jurnaliști, cât și pentru publicul larg, deci suntem încântați să prezentăm această primă etapa a proiectului Infosec Bytes. ”

Clipurile din cadrul proiectului Infosec Bytes pot fi urmărite, aici. Centrul pentru Jurnalism de Investigatie se afla, aici.