“Pozitia copilului”, in Romania din 8 martie

Unul dintre cele mai asteptate filme ale anului, “Pozitia copilului”, in regia lui Calin Peter Netzer, primul lungmetraj romanesc premiat vreodata cu Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin, poate fi vazut de spectatorii din Romania incepand din 8 martie. In prima saptamana, filmul va rula in 35 de cinematografe din peste 20 de orase: Bucuresti, Cluj, Arad, Timisoara, Constanta, Craiova, Oradea, Bacau, Brasov, Braila, Ploiesti, Pitesti, Targu Mures, Targu-Jiu, Tulcea, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Calarasi, Slobozia, Slatina, Vaslui si Bistrita.

Pozitia copilului

Premiera de gala a filmului va avea loc pe 4 martie, de la ora 19.30, la Teatrul National din Bucuresti. Pe covorul rosu sunt asteptati actorii si membrii echipei “Pozitia copilului”, personalitati din media, cultura, politica si societatea civila, sustinatori ai filmului in campania “Sustine Romania la Berlinala” – Ivan Patzaichin, Cristian Topescu, Laura Badea, Alina Dumitru.

O proiectie speciala, deschisa publicului, va fi organizata si la Cinema City din AFI Cotroceni miercuri, 6 martie, de la ora 20.00. Spectatorii vor avea ocazia sa-i cunoasca la inceputul proiectiei pe protagonistii filmului distins cu unul dintre cele mai importante premii din cinematografie: regizorul Calin Peter Netzer, producatoarea Ada Solomon, actorii Bogdan Dumitrache, Luminita Gheorghiu, Adrian Titieni, Ilinca Goia, Natasa Raab, Florin Zamfirescu.

Si spectatorii din alte orase vor avea ocazia sa-i intalneasca pe actorii si membrii echipei filmului premiat cu Ursul de Aur. In weekend-ul de lansare, acestia se vor intalni cu publicul din Ploiesti, Cluj, Brasov, Targu-Mures, Constanta si Craiova si vor raspunde intrebarilor, la finalul proiectiilor.

“Pozitia copilului” isi continua, in paralel, cariera internationala. Dupa Ursul de Aur obtinut la Berlin, filmul este una dintre cele mai ravnite achizitii de catre distribuitorii din lumea intreaga. Pelicula, ale carei vanzari internationale sunt gestionate de compania germana Beta Cinema, va fi proiectata in Franta, Germania, Austria, Elvetia, Benelux, Grecia, Serbia, Muntenegru, Australia, Noua Zeelanda, Taiwan. Totodata, Beta Cinema este in ultima faza a negocierilor pentru distributia in Statele Unite si Marea Britanie.

Pe langa Ursul de Aur, filmul regizat de Calin Peter Netzer a castigat si Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competitia Festivalului de la Berlin. “Pozitia copilului” s-a mentinut pe primul loc in topul favoritilor la Ursul de Aur, de la premiera mondiala si pana la finalul festivalului. In aceasta perioada, echipa a primit un numar impresionant de mesaje de sustinere – peste 2000 – pe site-ul oficial www.pozitiacopilului.ro.

“Pozitia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele “Maria” (2003) si “Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura, intr-o distributie selecta, nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela
Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

“Pozitia copilului” este o productie Parada Film in co-productie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO Romania.