Povestea arhitectului ceh al Casei Regale a Romaniei

Povestea arhitectului ceh al Casei Regale a Romaniei

arhitect - casa regalaÎn perioada februarie-aprilie 2014, Muzeul National Peles gazduieste expozitia temporara realizata la initiativa Ambasadei Republicii Cehe în România, dedicata celui mai important arhitect al Casei Regale a României, Karel Líman. Demersul cultural itinerat la Castelul Peles se doreste a fi o oglinda a activitatii arhitectului ceh, stabilit în anul 1884 în tânarul Regat al României.

În istoria Castelului Peles, anul 2014 marcheaza împlinirea a 100 de ani de la finalizarea constructiei impunatorului castel, eveniment caruia i se dedica aceasta expozitie, organizata si cu sprijinul CEZ România.

Karel Líman s-a nascut la 3 martie 1855, în Mlada Boleslav, Boemia, pe atunci provincie a Imperiului Austriac, într-o familie modesta, tatal sau fiind tâmplar. Pasiunea pentru prelucrarea lemnului, mostenita de la tatal si de la bunicul sau, studiile în domeniul arhitecturii însusite la Facultatea de Arte Frumoase din Praga si de la Bauakademie din Munchen au desavârsit educatia de profil a tânarului ceh. Stabilit la Viena în jurul anului 1880, Líman acumuleaza experinta prin colaborarea cu  atelierul de arhitectura Fellner&Hellmer din capitala Habsburgilor, contribuind la elaborarea planurilor Palatului Albert de Rothschild din Viena, realizate sub îndrumarea arhitectului Gabriel-Hippolyte Destailleur si a Casei de vânatoare a printului Christian de Hohenlohe- Öhringen de la Javorina, Slovacia. Recomandat de Destailleur lui André Lecomte du Nouÿ, arhitect francez stabilit de asemenea în România, Líman este angajat al Serviciului de Arhitectura al Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice, în cadrul Comisiei Monumentelor istorice din România. În aceasta calitate a participat la restaurarea bisericilor Sf. Nicolae, biserica Trei Ierarhi din Iasi si a Bisericii episcopale de la Curtea de Arges.

Începând cu anul 1894, Líman îsi desfasoara activitatea în serviciul Casei Regale a României, principalii sai comanditari fiind regele Carol I si principesa (apoi regina) Maria, personalitati din generatii diferite, cu viziuni artistice diametral opuse.  În intervalul 1896-1914 a contribuit la definitivarea constructiei si reamenajarea Castelului Peles. În paralel, arhitectul a dezvoltat numeroase alte proiecte, precum Cuibul Principesei (1894), Castelul Pelisor (1899-1903), 2 cabane maori la Pelisor si Cotroceni, extinderea Palatului Cotroceni, reamenajarea Cabanei Bahna Rusului din judetul Arges (1920-1925), casa printului Carol din Bucuresti de pe Soseaua Kiseleff,  cabana regelui Ferdinand de la Lapusna din judetul Mures (1925-1926), Castelul Bran (1924-1929).

În cadrul expozitiei ,,Karel Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României” sunt etalate panouri fotografice reprezentative pentru creatia arhitecturala realizata de Líman. Imaginile realizate prin tehnici noi în arta ilustratiei, precum panorame si perspective sferice tip ,,fish eye” reflecta o nou forma de citire a realizarilor arhitectului ceh.  Un segment ce aduce un plus de inovatie acestei expozitii este constituit din documentele originale, scoase la lumina pentru prima data din arhiva Castelului Peles, ce poarta semnatura olografa a arhitectului Karel Líman, corespondenta sa cu diversi furnizori ai Casei Regale a României, fotografii originale ale membrilor  familiei Líman si ale fiului sau adoptiv , Constantin Stefanovici, precum si planuri originale referitoare la contructia Castelului Peles, elocvente pentru creatia celui care ,,niciodata nu neglijeaza un detaliu si-si pune tot sufletul în ceea ce face”, asa cum nota regina Maria.

Trecut în nefiinta la data de 29 iulie 1929, la Brasov, Karel Líman a fost înhumat în cripta familiei din tara natala, în orasul în care se nascuse cu 74 de ani înainte, Mláda Boleslav.

Muzeul National Peles – Sinaia – str. Aleea Pelesului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 |
contact@peles.ro

Expozitia este deschisa la Castelul Peles în perioada 16 februarie – 27 aprilie 2014

Taxe de intrare:

Adulti: 6 lei

Elevi, studenti, posesori card Euro<26: 1,5 lei

Pensionari: 3 lei

 

DESPRE MUZEUL NATIONAL PELES

Fosta resedinta de vara a regelui Carol I  si a reginei Elisabeta, Pelesul devine “leaganul dinastiei nationale”, loc de decizii politice si important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peles constituie unul dintre marile tezaure de arta ale României si este important, în egala masura prin colectiile sale de arta decorativa, arme, arta plastica, precum si prin componenta istorico-memorialistica.

A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.

Conform Memorandumului de întelegere semnat între reprezentantii Casei Regale a României si cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peles si Pelisor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul national si nu au facut obiectul retrocedarii. Familia Regala a închiriat statului cele doua imobile care functioneaza ca muzee, administrate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, pâna la 30 ianuarie 2014.