Ioan Opris si Vasile Oanea in "Camera de oaspeti" de la MNAC

Ioan Opris si Vasile Oanea in “Camera de oaspeti” de la MNAC

Joi 10 octombrie 2013, ora 18.30 MNAC va invita la un eveniment special în prezenta artistului, pentru a marca schimbarea partiala a lucrarilor din expozitia Mircea Cantor – Q.E.D


In acesta a doua perioada a expozitiei de la MNAC, Mircea Cantor va prezenta publicului alaturi de noile filme anuntate în aceasta primavara, o serie de lucrari importante (unele in premiera), pentru a oferi o imagine cit mai cuprinzatoare asupra complexitatii demersului sau artistic.  Printre acestea amintim filmele Tracking Happiness, The leash of the dog that was longer then his life si Zooooooom. De asemenea, seria de desene EASY, sculptura/interventia in situ in fata MNAC: Second step, lucrarea Airplanes and angels,  covorul zburator intr-o noua versiune, precum si instalatia de mari dimensiuni Fishing Flies cu care a câstigat în 2011 Premiul Marcel Duchamp la Paris.

Ioan Opris, cantorul din Maramures va „rosti” cu aceasta ocazie Versul lemnului, compus la cererea lui Mircea Cantor, pe muzica de înmormântare pentru a povesti lânga lucrarea Prag resemnat drumul lemnului din padure pâna la disparitie/putrezire, iar Oanea Vasile, invitatul lunii octombrie în Camera de oaspeti va expune o selectie ampla de fotografii ce documenteaza peste 30 de ani de evenimente existentiale ale comunitatii din satul sau maramuresan.
______________

” Vasile Oanea este un taran maramuresan, in sensul cel mai nobil pe care acest termen il încarneaza. Pe lânga faptul ca timpul lui din viata de zi cu zi îi este ocupat de munca in gospodaria sa, ritmat de cursul anotimpurilor, Vasile Oanea este si un fotograf înveterat. De vreo 30 de ani de zile fotografiaza tot ceea ce îi iese în cale in satul sau: oamenii in primul rând – tarani suprinsi la munca câmpului sau in zilele de sarbatoare (Craciun, Pasti, Rusalii, Sf. Maria). Fotografiile lui sunt directe, fara pretentii estetice. Modul lui deloc invaziv de a surprinde lumea satului sau, prietenia si intimitatea cu oamenii si subiectele, confera imaginilor lui o autenticitate si sinceritate greu de gasit la orice alt fotograf documentarist sau etnograf . Pentru camera de oaspeti am ales din miile de fotografii care le detine (o adevarata memorie), citeva sute care sunt grupate pe teme diverse: Viflaimul, nunta maramureseana, înmormântare in Maramures, copii, femeile din satul sau.

Pe Ioan Opris îl auzisem într-o zi în Maramures când recita un “vers” (cântec de jale despre viata celui decedat) la o înmormântare în satul sau. Nu vedeam cine cânta, însa vocea lui puternica si grava mi-a ramas mult timp în minte. Doream foarte mult sa întâlnesc omul cu vocea si sa îi propun sa facem ceva împreuna. Ocazia s-a ivit in 2012, când am realizat lucrarea “Prag resemnat” (casa maramureseana încinsa cu funia in jurul ei). I-am spus sa compunem un cântec de jale care sa povesteasca viata, nu a unui om care tocmai a murit, ci de data asta personajul ar fi o casa. Si asa s-a nascut “Versul lemnului” – o cântare in 40 de strofe ce povesteste pe o meldie grava tipica din Maramures, ce evoca principalele etape in viata unei case: de la cum e construita (ritualuri, satul), cum incepe sa fie locuita (familia, copii,), si apoi declinul ei: abandornarea ei, vinzarea ei, distrugerea ei; terminându-se într-un mod surpinzator cu identificarea destinului casei cu al celui care îi recita/povesteste viata ei. ” (M.C.)

Ioan Opris si Vasile Oanea sunt invitati lunii octombriei în “Camera de oaspeti”, un spatiu integrat expozitiei ce va gazdui în fiecare luna lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împartaseste aceleasi afinitati cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Bratescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudascu si Andrei Serban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile si Ioan Opris (octombrie), Ciprian Muresan si Angajare de clovn de Matei Visniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu si Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu si Ujvárossy Kerekes Gyöngyi (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).
_____________________________

Expozitia Mircea Cantor: Q.E.D va ramâne deschisa la MNAC pâna pe 13 aprilie 2014.

Expozitie îngrijita de: Raluca Velisar si Mihai Pop. Arhitect : Attila Kim

______________________

Cu sprijinul: Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Asociatiei Amicii MNAC, Galerei Plan B (Cluj/Berlin) si Galeriei Yvon Lambert.
Partener : Tarom
Sponsori: Saint-Gobin/Rigips, EnergoBit, Emilian Radu si familia, PricewaterhouseCoopers, Tuca Zbârcea si Asociatii, Crama Oprisor
Parteneri Media: Igloo, Zeppelin, Sapte Seri, feeder.ro, Radio France Internationale, Cocor MediaChannel, All Hollow, Universal Solution