"Interlock" interventie expozitionala de Ionut Toma

“Interlock” interventie expozitionala de Ionut Toma

Proiectul INTERLOCK propune explorarea introspectiva si perceperea investigativa a spatiului domestic, standardizat prin aplicarea unei anumite viziuni a arhitecturii contemporane. Termenul metaforic de „interlock” indica deopotriva design-ul unei constructii si comportamentul asociat, respectiv un set de relatii semantice intre conduitele interlocutorilor unui bloc, blocajul identitar al locatarului care interactioneaza cu blocul in care locuieste si modurile de percepere si participare ale publicului expus interventiei expozitionale.

Interlock

INTERLOCK interventie expozitionala de Ionut Toma. Curator: Catalin Gheorghe

Galeria apARTe (Facultatea de Arte Vizuale si Design, str. Sarariei 189)
Perioada expunerii: 13-29 iunie 2013
Deschiderea: 13 iunie 2013, ora 6 pm
Proiect aplicat în cadrul programului Carte Blanche aux Jeunes Createurs, sustinut financiar si logistic de Institutul Francez din Iasi in parteneriat cu Vector Studio (UAGE).
Argument: “[…] in doar cativa ani muncitorii au transformat cuburile identice, corbusiene, in spatii unice, private, capabile sa le aminteasca de lucrurile de care viata in uzina ii lipsise.” (Alain de Botton, in “Arhitectura fericirii”)

Industrializarea rapida, ale carei consecinte au fost accentuate de globalizarea imperativa, a fortat crearea de spatii noi de locuire in mediul urban, spatii care delocalizeaza identitatile si semantica lor, aducand prejudicii la nivelul intimitatii locuitorilor, si care nu sunt conforme cu viziunile estetice personale. Spatiile individuale de locuit nu ocupa doar un loc fizic dominat de o tiranie vizibila a masuratorilor si delimitarilor, ci ele re-compun, sub raport mental, identitatea si memoria colectiva a unei comunitati.

Sinele se socializeaza intr-un traseu prestabilit si actioneaza ca observator; se autoexclude, dar in acelasi timp se vede pe el insusi, se compara si isi cauta identitatea. Experienta traseelor prestabilite, ca deprinderi comportamentale tipice in spatiile de locuit in comun, defineste un spatiu al alienarii.
In raport cu experienta sinelui, blocul de locuit devine obiectul de studiu al expozitiei si ofera imaginea unui laborator în care se (re)produc comportamente umane. INTERLOCK transpune identitatea locatarului, a vecinului, a chiriasului sau a proprietarului într-o privire si dinamica participativa a publicului. Observatorul acestui laborator este adus de la starea unica, individuala si individualista, la un numitor comun, al participarii, prin acord cu actul social al trairii împreuna si al supravegherii acestui trai. În aceasta ecuatie, locuinta se transforma într-un recipient al unor forme idealizate de stil de viata.
Idealul utopic al vietii si arhitecturii moderniste presupunea o organizare vizuala rationala a spatiului în vederea unei trairi estetice si morale în comun. Aplicarea principiilor gândirii moderniste a partajarii spatiului locuirii împreuna a implicat în timp o degradare a calitatii perceperii relatiilor cu ceilalti si a proprietatilor întelegerii peisajului urban. Desi structurarea geometrica si functionala a spatiului interior si exterior presupunea un raport echilibrat între viata intima si cea publica, punerea în practica a organizarii locuintelor si a planificarii urbane segmentate a creat certitudinea unui clivaj între aspiratie si realizare.
INTERLOCK intervine la nivelul constiintei vizitatorului asemenea unui dispozitiv estetic care vizeaza producerea unei reflectii atat asupra perceperii dinamicii trairii personale cât si asupra raportului avansat dintre bazele unei structuri arhitecturale ideale si câmpul real de implementare a locuirii în spatiul construit si cel urban.”
(Ionut Toma si Catalin Gheorghe)
 
Ionut Toma (n. 1987) este masterand al Facultatii de Arte Vizuale si Design, Departamentul de Arta Murala, în cadrul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi. A beneficiat de o bursa Erasmus pentru specializarea Interior Design la ESAD (Escola Superior de Arte e Design) în Portugalia. Este interesat de design expozitional si arhitectura sustenabila.