Ultimul episod din #FerentariLux

Ultimul episod din #FerentariLux

#FerentariLux este numele celui mai recent produs multimedia realizat de DeLa0.ro, ajuns acum la ultimul episod. Lansat în luna mai a anului trecut,  proiectul şi-a propus să urmărească și să descrie traiul unor comunități din București lipsite de acces (ori cu acces precar / ilegal) la utilități publice.

Titlul proiectului e un joc de cuvinte, jumătate paradoxal, jumătate ironic. Luxul e o unitate de măsură a iluminării. „Să se facă lumină!” în Ferentari dă însă și măsura unui efort de a înțelege: fără utilități publice, oamenii tot achită o factură, una infinit mai scumpă pentru întreaga societate. O „călătorie” prin viețile acestor oameni pare una în trecut, dar de fapt e în viitor. „Ferentari Lux” poate să însemne, în ultimă instanță, că nu ne putem permite luxul de a-i ignora. 

#FerentariLux se sfârșește așa: într-o garsonieră de la parterul unui bloc de pe Aleea Livezilor, unde Tudorița și Petre trăiesc împreună cu fetița lor Alina. Pe Livezilor, la ghetouri, ziua de mâine pare adesea un moft – mereu mai importantă e ziua de azi, lupta pentru supraviețuire.

O lună din viața lor, a Tudoriței, a Alinei și-a lui Petre, a fost și o lună din viața noastră – sau a ta -, doar că trecută în alte condiții, într-o locuință decentă, care beneficiază de încălzire, pe o stradă care nu e din ghetou, cu un serviciu care nu te trimite la lopată la 5 dimineața.

„O lună din viața lor” ne poartă, vreme de mai multe săptămâni, prin destinele acestor oameni. Mergem și în ghetourile din Berceni, alături de personajele noastre echipate în combinezoanele lor verzi. Tudorița și Petre sunt gunoieri. DeLa0

Proiectul publicistic este posibil datorită susținerii financiare acordate de compania Enel.

Echipa DeLa0, care s-a ocupat de acest proiect: Vlad Stoicescu (editor coordonator); Diana Oncioiu, Oana Dan și Andrei Crăciun (reporteri); Silviu Panaite și Zora Iuga (fotoreporteri); și Mihai Dragolea (video).

Intreaga serie #FerentariLux de văzut aici http://ferentari.dela0.ro/