Corneliu Brudascu & Andrei Serban la MNAC

Corneliu Brudascu & Andrei Serban la MNAC

Brudascu_C_by_MC_2013De sâmbata, 10 august 2013 artistul Corneliu Brudascu va expune timp de o luna în cadrul expozitiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul National de Arta Contemporana . (VERNISAJ începând cu ora 17:00)
___________________________________________________________

“Maestrul Corneliu Brudascu este partea nevazuta a icebergului, a ceea ce unanim se accepta ca fiind Scoala de la Cluj. Pictorii generatiei tinere – si îi amintim aici pe Victor Man, Serban Savu, Adrian Ghenie, Radu Comsa sau Marius Bercea – au trecut pe la atelierul sau, sau au fost la un moment dat atinsi de aura picturii sale. Altii îl stiu din anii ’70 din tablourile sale hiperealiste. Desi discret si retras în atelier, întîlnirea cu pictura lui îti provoaca un soc vizual. In aceste timpuri când pictura reflecta lumea din jur prin aspiratii de dialog cu subiecte socio-istorice, imitari ale unor mitologii personale sau metafizice, Corneliu Brudascu trateaza cu o placere aproape voluptoasa teme simple: flori, peisaje, portrete (remarcabile portretele sale de trompetisti). In camera de oaspeti la MNAC, Maestrul Brudascu va prezenta o opera inedita: “Buchet pentru un lider”, un tablou de mari dimensiuni (161 cm x 161 cm) – o propunere care, pe cât de banala ar parea din titlu, pe atât e de îndrazneata în abordare si reprezentare. Nu trebuie uitat ca în urma cu mai bine de doua decenii artistii erau invitati sa îl onoreze pe conducatorul tarii, Nicolae Ceausescu, prin opere care au ramas marturie vremurilor. Atunci printre altii îl puteam regasi si pe Corneliu Brudascu. De data acesta însa, deloc inocent, dat fiind locul unde va fi expusa lucrarea sa – MNAC / Casa Poporului – tabloul vine ca ecou la un gest, reactualizat în forta, un fel de omagiu echivoc.” (Mircea Cantor)

___________________________________________________________

Corneliu Brudascu
Nascut la Tusa, 1937, România
Traieste si lucreaza în Cluj
1962 Absolvent al Academiei de Arta “Ion Andreescu”, Cluj
Expozitii (selectie)
2011 – 2012 East of Eden – Photorealism: Versions of Reality, Ludwig Museum, Budapest, HU
2012 The Summer Salon, Plan B, Cluj, RO
2011 The May Salon, Plan B Cluj, RO
2010 Romanian Cultural Resolution, Spinnerei, Leipzig, DE / Club Electro Putere, Craiova, RO
1996 Bev’s Fine Art Inc, Raleigh, North Carolina, USA (solo)
1993 Painting and Drawing, Piano’s – Vleugels, The Hague, NL (solo)
1992 International content for Painting, Sevilla, E
1982 The 6th International Biennale of Painting, Kosice, SK
1973 International content for Portrait, Cagnes-sur-Mer, F

a.serban_by_m.cantor_2011_2 Sâmbata 10 august 2013, ora 18:00 regizorul Andrei Serban va interveni exceptional în cadrul expozitiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul National de Arta Contemporana – Sala mare parter.
__________________________________________________________

“Nu mi-as fi imaginat vreodata ca voi vizita Casa Poporului. Dar iata ca, la insistentele lui Cantor, am acceptat (cu greu) sa devin un “colaborator”, dar nu politic, ci dimpotriva, pe tarâmul artei. Mircea nu este doar un artist recunoscut în lume, este si un prieten devotat, fanatic si exaltat, care nu se lasa pâna nu te convinge sa faci ce crede el cu intuitia lui ca trebuie facut. Iar când mi-a spus (citez) “ca teatrul e mult mai flexibil si mai prompt când vine vorba de improvizatie decât artele vizuale”, am decis sa încerc, împreuna cu Dana Dima, exact asta, o improvizatie în stilul meu, un fel de happening, care îi include pe toti cei prezenti sa participe la diverse exercitii, care au direct sau nu, legatura cu spatiul mitic cantorian.” (Andrei Serban)

Andrei Serban si Corneliu Brudascu sunt invitatii lunii august în “Camera de oaspeti”, un spatiu integrat expozitiei ce va gazdui în fiecare luna lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împartaseste aceleasi afinitati cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Bratescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudascu si Andrei Serban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile si Ioan Opris (octombrie), Ciprian Muresan si Angajare de clovn de Matei Visniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu si Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).

Expozitia Mircea Cantor: Q.E.D va ramâne deschisa la MNAC pâna pe 13 aprilie 2014. Expozitie îngrijita de: Raluca Velisar si Mihai Pop.
__________________________________________________________

Andrei Serban si-a facut debutul când era student în România la Teatrul Bulandra si Teatrul Nottara (1964).

Debutul international a avut loc la La MaMa Experimental Theatre Center din New York (1970), unde a regizat Arden of Faversham si mai târziu Fragmente dintr-o trilogie greaca, care a câstigat mai multe premii Obies si a fost pus în scena la mai mult de douazeci de festivaluri internationale.
El a lucrat cu Peter Brook, la Brook’s International Theatre Institute atât la Paris cât si la Persepolis.
A regizat la Teatrul Public din New York, piesele Yale Repertory, Guthrie, Circle in the Square, Delacorte, San Francisco’s A.C.T., la American Repertory Theatre din Cambridge, la Royal National Theatre din Londra, Schauspielhaus Bochum, precum si la Comedie Francaise din Paris, printre altele.
A actionat în calitate de director general al Teatrului National din Bucuresti in perioada 1990-1993.
A pus în scena productii pentru opera peste tot în lume, de la Opera din San Francisco la Royal Opera House Covent Garden, Opera din Paris, sau la Viena Opera si Metropolitan Opera din New York.
Din 2006 Andrei Serban a facut cel putin o productie în fiecare an în România – si a câstigat aproximativ 35 de premii nationale si internationale. Andrei Serban a efectuat patru ateliere de vara intensive pentru tineri actori în cadrul “Andrei Serban Traveling Academy”, organizat de Corina Suteu si Institutul Cultural Român din New York.

A predat la scolile de teatru din întreaga lume, printre care Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire din Paris, University of California (San Diego) si Carneggie Melon din Pittsburgh.

O carte despre implicarea sa în teatrul american, Lumea magica din spatele cortinei, de Ed. Menta, a fost publicata în anii ’90.
Editura Polirom a publicat autobiografia, O biografie, în 2006 iar în 2012 s-a tiparit editia a 4-a, la cererea publicului. O retrospectiva fotografica despre cariera sa din teatru si opera, Calatoriile mele, a fost publicata în 2008. O carte de fotografie de Mihaela Marin, cu texte de Andrei Serban, în româna si engleza, a fost publicata de Institutul Cultural Român în 2013.

Actualmente este profesor si director al Oscar Hammerstein de la Universitatea Columbia, New York.