CINEPOLITICA EXTRA TIME - Lectii despre manipulare si un documentar in premiera: "The Central Park Five"

CINEPOLITICA EXTRA TIME – Lectii despre manipulare si un documentar in premiera: “The Central Park Five”

Festivalul International de Film Cinepolitica face o oprire în aceasta toamna, între 23 si 25 septembrie, la Cinema Elvire Popesco din Bucuresti, pentru o portie de filme pe teme politice, la zi, „un aperitiv” pentru editia din primavara lui 2014. Cinepolitica Extra Time înseamna cinci filme, o lansare de carte si o dezbatere despre manipularea în mass-media.

Evenimentul Cinepolitica Extra Time se va deschide luni, 23 septembrie, de la 20.00, cu premiera „The Central Park Five”/ „Cei cinci din Central Park”, un documentar intens si provocator regizat de Ken Burns, Sarah Burns si David McMahon si prezentat la Festivalul de la Cannes. Foarte bine primit de critica si de public – a fost selectionat la festivalurile de la Toronto si Telluride – filmul reia un caz celebru în Statele Unite, îndelung dezbatut în presa americana.

The Central Park Five1Folosind înregistrari de arhiva, interviuri cu cei implicati si cu experti si conturând clar contextul politic si social, documentarul arata cum a fost posibil ca patru tineri afro-americani si un hispanic sa fie închisi pe nedrept pentru violarea unei femei în Central Park din New York, în aprilie 1989. Adevarul a iesit la iveala abia dupa ce patru dintre ei si-au ispasit sentintele: în 2002, un criminal si violator condamnat pe viata si-a recunoscut fapta.

„O crima notorie – violarea unei femei care facea jogging în Central Park, în 1989 – e revizitata în aceasta dureroasa, furioasa si riguros documentata poveste despre rasism, injustitie si frenezia mass media”, scria criticul A.O. Scott de la „The New York Times”, plasându-l pe locul cinci în topul celor mai bune filme de anul trecut.

Proiectia va fi urmata de dezbaterea cu tema „Manipularea în mass-media”, moderata de analistul Bogdan Ficeac, autorul cartii „Tehnici de manipulare”.

Prilej de dezbatere va fi si documentarul care precede proiectia lui „The Central Park Five”, de la ora 18.00 – „Tot ceea ce sclipeste” / „All That Glitters”, în regia lui Tomaš Kudrna. Filmul abordeaza o tema fierbinte pentru societatea româneasca, în contextul protestelor si dezbaterilor despre Rosia Montana: soarta unor sateni din Kîrgistan, care se confrunta cu tonele de cianuri ale unei mine de aur exploatate de o firma canadiana. În 1998, doua tone de cianuri de la mina Kamtor s-au scurs într-un râu, otravind ape, pamânturi, animale si pe miii de locuitori ai zonei.

Într-o tara care arata ca un muzeu sovietic în aer liber, oameni care n-au avut niciodata parte de libertate si autonomie sunt pusi brusc în situatia de a lua decizii financiare si politice. În acest context, capitalismul feroce îi prinde nepregatiti si îi deposedeaza de tot ce au mai valoros. „Tot ceea ce sclipeste”, extrem de creativ în abordare si foarte bine documentat, a participat la numeroase festivaluri si a câstigat Premiul pentru Cel mai bun film politic la prima editie Cinepolitica (2012).

Evenimentul Cinepolitica Extra Time este organizat de Asociatia Cultura si Imagine, cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti.

Site oficial: www.cinepolitica.ro

Facebook: https://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival