Cinepolitica 2014: Filme puternice, masterclass-uri, dezbateri

Cinepolitica 2014: Filme puternice, masterclass-uri, dezbateri

Cea de-a treia editie a Festivalului International de Film Cinepolitica începe marti, 8 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu premiera nationala a filmului “Diplomatie/ Diplomatie”, în regia lui Volker Schlöndorff. Gala de deschidere va fi prezentata de realizatorul TV Catalin Stefanescu.

Pâna pe 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu si Union vor rula peste 20 de filme puternice, pe teme politice actuale, unele propuse sau nominalizate la Oscar, în doua sectiuni mari: Competitia si Panorama. Invitatii speciali Serge Avedikian, premiat cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire si protagonist în Paradjanov, si Cristian Tudor Popescu vor sustine masterclass-uri pe tema politicului în cinema si a cenzurii.

diplomatieProiectat la Berlin 2014, în premiera mondiala, “Diplomatie” reia un moment de rascruce din istoria Parisului: la ordinele lui Hitler, generalul nazist Dietrich von Choltitz se pregateste sa dinamiteze orasul, înainte de a-l parasi. Consulul suedez Raoul Nordling încearca sa-l convinga de absurditatea gestului. În rolurile principale, doi dintre marii actori europeni: Niels Arestrup si André Dussollier. Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciati regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, “The Tin Drum/Toba de tinichea” (1979), a câstigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes si Oscarul pentru film strain.

Opt filme puternice vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2014. Proiectiile din Competitie încep miercuri, 9 aprilie, ora 18.00, la Cinema Studio, cu “Ocupatia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture”, de Pavo Marinovic, un documentar-portret despre un cineast din fosta Iugoslavie care, dupa caderea comunismului, devine, dintr-un rasfatat al vechiului regim, un tradator constrâns sa emigreze.

The SquareDe la 20.00, la Cinema Studio, mult-asteptatul “The Square”, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film documentar, va fi proiectat în premiera. Filmul lui Jehane Noujaim exploreaza schimbarile sociale petrecute în Egipt de la „Primavara araba” pâna în prezent, si felul în care au evoluat relatiile dintre protestatarii din Piata Trahir, prin intermediul unor povesti personale.

Tot miercuri, la Cinema Union, de la ora 18.00, cineastul francez de origine armeana Serge Avedikian, distins cu Palme d’Or pentru “Chienne d’histoire”, co-regizor, alaturi de Olena Fetisova, si actor principal în filmul “Paradjanov” – adus în premiera la Cinepolitica joi, de la 20.00, la Cinema Studio – va vorbi despre „Cenzura ideologica si cenzura economica în cinema”.

Dupa dezbatere, de la 20.00, la Union va urma primul titlu din subsectiunea Eye On Films, tulburatorul “Politistul / Policeman”, de Nadav Lapid. Selectat în peste 40 de festivaluri si distins cu Premiul special al juriului la Locarno, în 2011, “Politistul” este drama unui soldat din trupa de elita, anti-tero, a Israelului, caruia îi sunt zdruncinate toate convingerile când întâlneste o grupare de strada radicala si extrem de violenta.

Eye on Films este o retea unica de profesionisti, care se asigura ca filmele cineastilor începatori – primul si/sau al doilea lungmetraj – ajung sa fie proiectate în festivaluri, în cinematografe, la televiziuni sau pe alte suporturi.

Programul complet al proiectiilor poate fi descarcat/ consultat aici:

Informatii despre bilete: http://cinepolitica.ro/ro/bilete-locatii

Ne gasiti pe: www.cinepolitica.ro

Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival