Casa Regala IONESCU la Aiurart: Discursul catre natiune

Casa Regala IONESCU la Aiurart: Discursul catre natiune

Casa Regala Ionescu

Regele si Regina IONESCU alcatuiesc unul dintre cele mai semnificative cupluri artistice din arta româneasca tînara. Cu expozitii în muzee si galerii din San Francisco, Strasbourg, Saint-Etienne sau Duesseldorf, cei doi artisti video au reusit sa îsi impuna nu doar propria viziune asupra societatii actuale, ci si particularitatile proprii, chiar în cadrul cuplului pe care îl alcatuiesc.

Filmele Regelui IONESCU intervin în strada, direct, energic, realist si frust.

Filmele Reginei IONESCU intervin îndeosebi în casa, în camin, cu acuitate, sensibilitate si o aparte responsabilitate intima.

Regele si Regina IONESCU reprezinta la superlativ noua scoala video bucuresteana care, dupa primul deceniu al anilor 2000, a reinventat pur si simplu mediul artistic video, renuntînd la fetisizarea ambitiilor progresiste, tehnologiste, scientiste, distant-sociologizante, atasate artei video în anii 90, pentru a se apropia, cu camera video, de o lume exterioara si interioara accesata sub semnul identificarii si asumarii, al diminuarii distantei fata de lume si fata de sine, al recîstigarii încrederii fata de umanitatea societatii, a tehnologiei chiar.

Cu o tematica „de cartier”, dar cu o poetica în care critica lasa loc descoperirii (inventarii) unei transcendente în raspar, filmele celor doi, distincte ca insertie, aduc, în egala masura, un neasteptat elogiu existentei pure si simple, aproape extatice, într-un mediu ingrat, frecvent coroziv, precum cel românesc.

http://aiurart.ro/casa-regala-ionescu-aiurart-discursul-catre-natiune/

Casa Regala IONESCU la Aiurart
16 octombrie – 19 noiembrie 2013 @ Spatiul de arta contemporana Aiurart (Bucuresti, Lirei 21)
Artisti/ Artists: Regele si Regina IONESCU
Curator: Erwin Kessler
Design de expozitie: Justin Baroncea
Vernisaj: miercuri 16 octombrie 2013 ora 19.00 / Opening: Wednesday,

Facebook event: https://www.facebook.com/events/229220150576945/