"Best of" la TIFF 2014: Povești multi-premiate în Supernova și What’s Up, Doc?

“Best of” la TIFF 2014: Povești multi-premiate în Supernova și What’s Up, Doc?

Un „best of” al filmelor de ficțiune și documentarelor care au făcut turul marilor festivaluri în ultimul an îi va încânta pe spectatorii TIFF, ca la fiecare ediție, în două dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului: Supernova și What’s Up, Doc?/ Ce se întâmplă, documentarule?.Circa 50 de titluri multi-premiate intră în selecția semnată de directorul artistic Mihai Chirilov, titluri proiectate la Cannes, Berlin, Veneția, Toronto sau San Sebastian și așteptate de cinefilii din lumea întreagă.

The Kidnapping of MH34 de filme numără colecția de neratat din Supernova, la cea de-a 13-a ediție aFestivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie). În afara câștigătorului Ursului de Aur, Black Coal, Thin Ice, deja anunțat, de la Berlinală vin Stations of the Cross, al lui Dietrich Brüggemann, o excelentă comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe altarul Domnului, în era telefoanelor și a Internetului, premiată cu Ursul de Argint pentru scenariu; The Beloved Sisters, un triunghi amoros cu Friedrich Schiller; The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared, neaşteptata poveste a unui bărbat de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt; The Kidnapping of Michel Houellebecq, un film neconvențional despre scurta dispariție a faimosului scriitor, în 2011, în care joacă chiar autorul; sau Love is Strange, de Ira Sachs, care abordează subiectul căsătoriei între persoane de același sex.

Yves Saint Laurent

Venus in FurUn eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiecția lui Yves Saint Laurent, un film despre viața și cariera celebrului creator de modă, adus în premieră la Cluj. De neratat este și noul film al lui Roman Polanski, prezentat anul trecut la Cannes și recompensat cu un Premiu César pentru regie – Venus in Fur, cu Emmanuelle Seigner și Mathieu Amalric. Iubitorilor romanului de dragoste al lui Boris Vian, „Spuma zilelor”, TIFF le rezervă o surpriză: premiera ecranizării Mood Indigo, în regia lui Michel Gondry. E o explorare inventivă a lumii fanteziste din roman, cu Audrey Tatou și Romain Duris pe afiș, distinsă cu Premiul César pentru scenografie.

Din colecția Supernova mai fac parte Ida, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un memorabil film alb-negru, puternic stilizat, despre o călugăriță novice care pleacă să-și descopere familia înainte de a trece definitiv la viața monahală, A Thousand Times Good Night (Marele premiu al juriului la Montreal), o dramă complexă și delicată despre o fotografă de război (Juliette Binoche) pusă să aleagă între familie și pasiune, The Golden Dream, un film despre visul american al unor adolescenți mexicani, distins cu Premiul A Certain Talent la Cannes 2013 și Marele Premiu la Salonic și Zurich. Premiată la Karlovy Vary, Papusza este impresionanta poveste, inspirată din realitate, a singurei poete de etnie rromă care a publicat cărți de poezie.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să vadă și Via Castellana Bandiera, pentru care Elena Cotta a câștigat Trofeul Coppa Volpi pentru Cea mai bună actriţă la Veneția, Sex, Drugs and Taxation, povestea unică aunui radical partizan al libertăţii absolute şi a unui capitalist hedonist, în era hippie din Scandinavia, sau Of Horses and Men, o tulburătoare istorie de dragoste cu oameni și cai, care i-a adus islandezului Benedikt Erlingsson Premiul de debut la San Sebastian și Premiul FIPRESCI la Tallinn și Goteborg.

The Trials of Muhammad AliFilme unul și unul se regăsesc și pe lista What’s Up, Doc?, secțiune prezentată de HBO și selecționată de scriitoarea și jurnalista Ana Maria Sandu. 15 documentare recente, toate proiectate în numeroase festivaluri, îi vor purta pe cinefili prin viețile unor personaje de neuitat. Primul este celebrul muzician Nick Cave, protagonistul fascinantului 20.000 Days on Earth, prezentat anul acesta la Berlin și la Sundance, unde a câștigat premiile pentru regie și montaj. Al doilea este un supererou al boxului, în The Trials of Muhammad Ali, un documentar cu imagini de arhivă și interviuri inedite regizat de Bill Siegel.

SickfuckpeopleÎn Fuoristrada, un mecanic decide să devină femeie şi, ca transgen, se căsătorește cu o româncă, Mariana. Timp de 10 ani, J. Jackie Baier a urmărit un elev lituanian care a fugit de acasă și s-a prostituat pe străzile Berlinului, dându-se drept fată, în tulburătorul Julia, adus de la Veneția.Trei adolescenți caută o ieșire din lumea lor degenerată, în Sickfuckpeople (Cel mai bun documentar la Sarajevo și Raindance 2013), și tot trei sunt tinerii aflați în căutarea acelui loc în care un bărbat autist poate cunoaște dragostea fizică, în The Special Need (Trofeul Leipzig DOK 2013).

Concerning Violence, trecut pe la Sundance și Berlin, porneşte de la cartea clasică „The Wretched of the Earth” și documentează lupta de eliberare din lumea a treia, iar emoționantul Normalization caută un răspuns la întrebarea:cine a luat decizii în cel mai controversat proces din istoria justiţiei cehoslovace? Pine Ridge (Cel mai bun documentar scandinav – Göteborg 2014)e un portret  complex al unei lumi aparte, cea a locuitorilorrezervaţiei Pine Ridge din Dakota de Sud, iar The Great Museum,o pasionantă demonstrație despre cât de interesante pot fi culisele unui muzeu. Deja anunțat, Sacro GRA, primul documentar care a câștigat vreodată Leul de Aur la Veneția, completează selecția de „best of-uri”.

SUPERNOVA

 1. Artificii în plină zi/ Black Coal, Thin Ice, r. Diao Yinan (China)
 2. Avocatul/ The Attorney, r. Yang Woo-seok (Coreea de Sud)
 3. Bătrânul de 100 de ani care a șters-o pe fereastră/ The 100-Year Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared, r. Felix Herngren (Suedia)
 4. Ciudată mai e dragostea/ Love is Strange, r. Ira Sachs (SUA)
 5. Colivia de aur/ La jaula de oro/ The Golden Dream, r. Diego Quemada-Diez (Mexic-Spania)
 6. Copiii preotului/ The Priest’s Children, r. Vinko Brešan (Croația)
 7. Dacă tu nu, eu da/ Arrête ou je continue, r. Sophie Fillières (Franța)
 8. De o mie de ori noapte bună/ A Thousand Times Good Night, r. Erik Poppe (Norvegia)
 9. Despre oameni și cai/ Of Horses and Men, r. Benedikt Erlingsson (Islanda)
 10. Freză nasoală/ Pelo Malo/ Bad Hair, r. Mariana Rondon (Venezuela-Peru-Germania)
 11. Hotel/ Hotell, r. Lisa Langseth (Suedia)
 12. Ida, r. Pawel Pawlikowski (Polonia)
 13. În floare/ In Bloom, r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross (Georgia-Germania-Franța)
 14. Întâlniri pe neve/ Blind Dates, r. Levan Koguashvili (Georgia)
 15. Între două surori/ The Beloved Sisters, r. Dominik Graf (Germania)
 16. Manevre nocturne/ Night Moves, r. Kelly Reichardt (SUA)
 17. Miracol/ Miracle, r. Simon Staho (Danemarca)
 18. Patimile Mariei/ Stations of the Cross, r. Dietrich Brüggemann (Germania)
 19. Păpușa/ Papusza, r. Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze (Polonia)
 20. Pe o stradă din Palermo/ Via Castellana Bandiera/ A Street in Palermo, r. Emma Dante (Italia)
 21. Prânz la pachet/ The Lunchbox, r. Ritesh Batra (India)
 22. Răpirea lui Michel Houellebecq/ The Kidnapping of Michel Houellebecq, r. Guillaume Nicloux (Franța)
 23. Rosie, r. Marcel Gisler (Elveția)
 24. Sex, droguri și impozite/ Sex, Drugs and Taxation, r. Christoffer Boe (Danemarca)
 25. Siddharth, r. Richie Mehta (Canada-India)
 26. Spuma zilelor/ Mood Indigo, r. Michel Gondry (Franța)
 27. Sunt a ta/ I Am Yours, r. Iram Haq (Norvegia)
 28. Suntem cele mai tari! / We Are the Best!, r. Lukas Moodysson (Suedia)
 29. Suntem Mari Pepa!/ Somos Mari Pepa, r. Samuel Kishi Leopo (Mexic)
 30. Timp de așteptare/ Las horas muertas / The Empty Hours, r. Aarón Fernández (Mexic)
 31. Ținutul meu sălbatic/ My Sweet Pepper Land, r. Hiner Saleem (Franța-Germania-Irak)
 32. Ultima noapte/ Concrete Night, r. Pirjo Honkasalo (Finlanda)
 33. Venus înveșmântată în blănuri/ Venus in Fur, r. Roman Polanski (Franța)
 34. Yves Saint Laurent, r. Jalil Lespert (Franța)

 

WHAT’S UP, DOC?/ CE SE ÎNTÂMPLĂ, DOCUMENTARULE?

 1. 20.000 de zile pe Pământ/ 20.000 Days on Earth, r. Iain Forsyth, Jane Pollard (Marea Britanie)
 2. Alfabet/ Alphabet, r. Erwin Wagenhofer (Austria)
 3. Despre violență/ Concerning Violence, r. Göran Hugo Olsson (Suedia)
 4. Distrușii/ sickfuckpeople, r. Juri Rechinsky (Austria-Ucraina)
 5. În mine ți-e bucuria/ Que ta joie demeure, r. Denis Côté (Canada)
 6. Julia, r. J. Jackie Baier (Germania-Lituania)
 7. Muzeul vienez/ The Great Museum, r. Johannes Holzhausen (Austria)
 8. Nevoi speciale/ L’Amore secondo Enea/ The Special Need, r. Carlo Zoratti (Germania-Italia-Franța-Austria)
 9. Normalizare/ Normalization, r. Robert Kirchhoff (Cehia-Slovacia)
 10. Paradiso, r. Omar A. Razzak (Spania)
 11. Șezătoare cu mâncare/ Soul Food Stories, r. Tonislav Hristov (Bulgaria-Finlanda)
 12. Procesele lui Muhammad Ali/ The Trials of Muhammad Ali, r. Bill Siegel (SUA)
 13. Rezervația Pine Ridge/ Pine Ridge, r. Anna Eborn (Danemarca-SUA)
 14. Sfântul GRA/ Sacro GRA, r. Gianfranco Rosi (Italia)
 15. Un alt drum/ Fuoristrada/ Off Road, r. Elisa Amoruso (Italia)

Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român