23 august 1986: "Fetele cu mingii, băieții cu stegulețe" (Andrei Birsan)

23 august 1986: “Fetele cu mingii, băieții cu stegulețe” (Andrei Birsan)

În septembrie 2016, fotograful Andrei Bîrsan lansa la Bucureşti albumul numit “80”. O călatorie într-o altă epocă cu ajutorul celor 285 fotografii alb-negru din vremurile comuniste. În album o să vă amitiţi (poate) de ora de mate cu Ceauşescu în cui şi lozinci deasupra tablei, o să vedeti obiecte vestimentare din vara lui 1980, diriga din liceu la sapă, sau munca patriotică la sortat cartofi,  Lapte gros, pingpong pe catedră şi capra.. dar toate astea le găsiţi voi în albumul său numit “80”.

Ieri, fotograful Andrei Bîrsan a publicat online căteva imagini din ceea ce era odată, 23 august – Ziua Naţională a României.

În perioada comunistă ziua României se sărbătorea pe 23 august sub numele de ziua insurecției armate antifasciste.

Se făceau super pregătiri pentru ea, se scoteau oamenii din producție, se mobilizau elevii, studenții și militarii. Toată țara de pregătea de sărbătoare….

În studenție, în vacanța din anul II, nu știu cum, dar m-am procopsit cu mersul la pregătirea pentru 23 august. Ne-au dus la Brașov, în căminele studențești. Eram de la TCM, Mecanică și Medicină. De două ori pe zi mergeam pe un stadion să repetăm mișcările, fetele cu mingii, băieții cu stegulețe. A fost ca în tabără, cu chefuri, excursii și prietenii noi. În București, înante de 23 august am fost cazați în căminele din Tei.

Spectacolul a fost seara pe stadionul 23 august. Numărul activiștior responsabili cu spectacolul era impresionant, se agitau și urlau tot timpul. Mulți dintre ei sau urmașii lor se regăsesc în parlament și în partidele actuale. (Andrei Bîrsan)

Gasiţi cuvintele si fotografiile lui Andrei Bîrsan despre 23 august 1986, pe abujie.ro.