TIFF 2013 – proiectii-eveniment in premiera

Cea de-a 12-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc intre 31 mai si 9 iunie, la Cluj-Napoca. Va urma, intre 19 si 23 iunie, noua editie TIFF Sibiu. Cel mai mare festival de film din Romania promite sa cucereasca publicul si in 2013. Organizatorii planuiesc un nou festin cultural, din care nu vor lipsi proiectiile-maraton, retrospectivele, sectiunile noi si neconventionale, masterclass-uri, paneluri, expozitii, concerte si multe alte evenimente.

EducaTIFF, proiectul educational conceput pentru elevii din clasele primare si gimnaziu, “Let’s Go Digital”, dedicat liceenilor pasionati de film si “Transilvania Talent Lab”, platforma de training pentru tinerii profesionisti si amatori din domeniu lansata cu succes anul trecut, continua si la TIFF 2013.
“10 Pentru Film”, programul menit sa promoveze figuri noi in filmul romanesc, va aduce in fata publicului si cineastilor prezenti la festival 10 actori care s-au remarcat in teatru, dar care nu au avut pana acum sansa afirmarii in cinema-ul romanesc.

La TIFF 2013, spectatorii vor avea parte de cele mai pasionante proiectii-maraton, in premiera in Romania. Maestrul japonez al suspansului, Kiyoshi Kurosawa (“Pulse”, “Tokyo Sonata”), va tine audienta cu sufletul la gura timp de 270 de minute, cu mini-seria “Penance/ Shokuzai”. Mama unei fetite omorate cu 15 ani in urma porneste in cautarea criminalului si le viziteaza pe cele patru prietene care au fost martore la uciderea ei. Filmul a fost proiectat anul trecut in afara competitiei, la Festivalul de la Venetia.

Paradise Faith

“Paradise”, de Ulrich Seidl, o trilogie care a bifat competitiile a trei mari festivaluri, va putea fi urmarita in intregime la TIFF. Protagoniste sunt trei femei, povestea fiecareia fiind un prilej pentru Seidl de a explora lumi diferite. In “Paradise: Love” (Cannes 2012), o femeie calatoreste in Kenya pentru turism sexual, in “Paradise: Faith” (Premiul special al juriului, Venetia 2012), o alta porneste sa predice catolicismul, iar in “Paradise: Hope” (Berlin 2013), cea de-a treia se inscrie intr-o tabara de slabit. TIFF va fi primul festival, dupa cel de la Berlin, care va proiecta in intregime trilogia.

Outrage

Fanii filmelor despre yakuza ale lui Takeshi Kitano vor fi incantati de maratonul “Outrage” (2010) si “Outrage Beyond”, sequelul sau din 2012. Prima parte, o incursiune violenta in lumea mafiei japoneze, in care Kitano joaca unul dintre rolurile principale, a rulat in competitia Festivalului de la Cannes si a avut incasari consistente in Japonia. Continuarea lui a fost proiectata anul trecut, la Festivalul de la Venetia, ambele thrillere avand parte de cronici entuziaste.

O alta noutate a editiei a 12-a va fi prilejuita de Ziua Francofoniei la TIFF. Pe 1 si 2 iunie, publicul, dar si un juriu alcatuit din 5 tineri cinefili clujeni, va viziona 6 dintre filmele francofone incluse in programul festivalului. Ziua Francofoniei va fi organizata impreuna cu Institutele Franceze din Cluj si Bucuresti si TV5 si se va incheia cu cine-concertul “Bagdad Fantaisie”, orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic “The Thief of Bagdad” (Raoul Walsh, 1924), cu Douglas Fairbanks.

Sectiunea Supernova, dedicata filmelor care s-au bucurat de succes pe plan international, aduce titluri precum “Apres mai”, filmul autobiografic al lui Olivier Assayas despre efervescentii ani 60-70, premiat pentru scenariu la Festivalul de la Venetia, “Laurence Anyways”, de Xavier Dolan, o tulburatoare si stilizata poveste de dragoste, pentru care actrita Suzanne Clement a castigat Premiul de interpretare Un Certain Regard la Cannes, “Like Someone in Love” – straniul triunghi amoros imaginat de Abbas Kiarostami, si “Foxfire”, ecranizarea lui Laurent Cantet (Palme d’Or pentru “Entre les murs”, 2008) dupa romanul lui Joyce Carol Oates, proiectata la San Sebastian.

Mai multe informatii despre programul de filme si evenimente ale TIFF 2013 vor fi disponibile in curand.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).