Stefan Constantinescu expus la Goteborg

Stefan Constantinescu expus la Goteborg

Stefan Constantinescu

Sâmbata 21 septembrie, s-a deschis la Muzeul de Arta din Göteborg expozitia individuala a artistului si regizorului Stefan Constantinescu, ce prezinta trilogia de filme Troleibuzul 92 (2009), Cina în familie (2012) si Sase pesti mari (foto)(2013). Expozitia a fost inaugurata de Isabella Nilsson, directorul muzeului, iar curatorul Johan Sjöström a prezentat lucrarile, în prezenta artistului. Expozitia este organizata în paralel cu participarea României ca tara invitata de onoare la editia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg.

Prezentate în contexte artistice internationale de renume – Troleibuzul 92 a fost prezentat la Pavilionul României de la Bienala de la Venetia în 2009, iar Cina în familie s-a aflat în competitia oficiala de scurtmetraje la Cannes în 2012 –, cele trei filme vorbesc despre responsabilitate, moralitate, identitate si relatii în Europa contemporana.

Artistul si regizorul suedez de origine româna, Stefan Constantinescu (n. 1968, România) a absolvit în 1998 Institutul Regal de Arta din Stockholm. A expus intens în Suedia, inclusiv la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, iar în 2009 s-a bucurat de recunoastere internationala prin participarea la Bienala de Arta de la Venetia. În cele trei filme se regasesc concentrate teme recurente în opera lui Stefan Constantinescu. Prin reprezentarea actiunilor si alegerilor individuale, artistul cerceteaza scene cotidiene prin prisma unor concepte precum lipsa de empatie, egoism, alienare si agresivitate pe diferite nivele.

In Troleibuzul 92 (8 min, Romania, 2009), pasagerii dintr-un troleibuz bucurestean devin involuntar ascultatorii conversatiei telefonice în care un barbat îsi ameninta sotia cu moartea. Cina în familie (15 min, Suedia, 2012) se desfasoara în apartamentul ordonat si steril al familiei Christiansson din Göteborg si descrie momentul în care imaginea familiei perfecte este pe punctul de a se destrama. În Sase pesti mari(14 min, Suedia, 2013) doi studenti suedezi aflati cu bursa în România se confrunta cu o dilema morala atunci când vecinul lor le ofera o plasa cu sase pesti vii.

Filmele sunt prezentate în trei sali de cinema special construite în sala de expozitie a Muzeului de Arta din Göteborg de catre Alex Axinte, unul dintre membrii biroului de arhitectura studioBASAR, care a facut, printre altele, si designul Pavilionului României la Bienala de Arta de la Venetia din 2009. Prin aceasta forma de prezentare expozitia artistului Stefan Constantinescu evidentiaza si problematizeaza interesul tot mai mare al artistilor pentru salile de cinema, ca loc de întâlnire între public si arta. Lucrarile de arta video sunt concepute atât ca proiectii de film, cât si ca instalatii în expozitii, sunt prezentate în festivaluri si au diferite modalitati de distributie.

Pentru aceasta expozitie Muzeul de Arta din Göteborg a tiparit un catalog ilustrat în limbile engleza si suedeza care cuprinde un text semnat de criticul român Simina Neagu.

Expozitia este realizata de Muzeul de Arta din Goteborg, cu sprijinul Wallenstam, Fondului Anna Ahrenberg, Institutului Cultural Roman de la Stockholm si Iapsis – Programul suedez de rezidente artistice. Expozitia este deschisa pana pe data de 2 februarie 2014.