PUBLIC TALK: Razvan Ion in dialog cu Andrei Pandele

PUBLIC TALK: Razvan Ion in dialog cu Andrei Pandele

Artele mecanice induc istoric o schimbare de paradigma artistica si un raport nou al artei cu subiectele sale (Walter Benjamin). Trebuie insa sa luam lucrurile invers. Pentru ca artele mecanice sa poata da vizibilitate maselor, sau mai degraba individului anonim, ele trebuie sa fie mai intai practicate si recunoscute ca fiind altceva decat tehnicile de reproducere sau de difuzare. Numai atunci fotografia poate fi luata in considerare ca arta (Jacques Ranciere). Configuratia estetico-politica a imaginilor lui Andrei Pandele creeaza loc unei discutii interesante privitoare la realismul social critic, a rezistentei estetice si unei strategii implicite.

Pavilion

Public Talk: Razvan Ion in dialog cu Andrei Pandele “Realismul social critic sau rezistenta imaginii”- Joi, 13 iunie 2013, 19.00

@PAVILION | proudly supported by UniCredit Tiriac Bank
Str. C.A. Rosetti 36 (intrarea din str. Jean Louis Calderon)

FB event: www.facebook.com/events/146292478894095/

Dialogul se va desfasura in timpul unei proiectii unice a imaginilor create de Andrei Pandele inainte de 1989.

Pavilion1

Andrei Pandele este arhitect. Din 1968, a lucrat in institute de proiectare, agentii si firme de arhitectura. In perioada 1998-2001, a fost arhitect-sef adjunct al Capitalei. Fotograf pasionat, Pandele a surprins in mii de imagini regimul comunist si a creat fotografii devenite simbol. In 1975 l-a insotit pe Henri Cartier-Bresson in calatoria sa la Bucuresti. A publicat mai multe volume printre care “Martorul surpriza” si “Casa Poporului. Un sfarsit in marmura”. Fotografiile sale au fost expuse in numeroase expozitii, publicate aproape oriunde in lume. Lucreaza in continuare ca arhitect la Bucuresti.

Razvan Ion este teoretician, curator, manager cultural si activist politic. Este co-editor al PAVILION – journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE – Bienala internationala de arta contemporana Bucuresti (impreuna cu Eugen Radescu). A fost profesor asociat al Universitatii California, Berkeley; Universitatii din Lisabona; Central University of New York; University of London; s.a. A tinut conferinte si prelegeri la diverse institutii de arta precum Witte de With, Rotterdam; Kunsthalle Vienna; Art In General, New York; rum46, Aarhus; Calouste Gulbenkian, Lisabona; La Casa Encedida, Madrid; New Langton, San Francisco; CCA, Tbilisi, etc. Este profesor la Universitatea din Bucuresti unde preda studii curatoriale si un curs de gandire critica.

Imagine: Andrei Pandele, august 1982.

PAVILION center for contemporary art & culture
proudly supported by UniCredit Tiriac Bank

Str. C.A. Rosetti nr. 36 (crossing with Str. Jean Louis Calderon),
Bucharest 020015, Romania

T: + 4 021 310 5469
E: pavilion@pavilionmagazine.org
www.pavilioncentre.ro

Facebook: www.facebook.com/pavilionjournal


PAVILION (proudly supported by UniCredit Tiriac Bank) este un centru pentru arta si cultura contemporana, un spatiu independent work-in-progress, spatiu de productie si cercetare a vizualului, a discursivului si a performativului. Este un spatiu al gandirii critice care promoveaza o întelegere implicata socio-politic a artei si a institutiilor culturale.