Palmaresul Astra Film Festival 2013

Palmaresul Astra Film Festival 2013

Sala Thalia

Sute de profesionisti s-au adunat si anul acesta la Sibiu pentru a participa la editia aniversara 20 de ani Astra Film Festival si la programele speciale care au rememorat filmele realizate în România în ultimele doua decenii.

Emil Hurezeanu si Cristi PuiuSâmbata, 19 octombrie 2013, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anuntate filmele câstigatoare ale editiei aniversare. Un juriu format din cineasti si regizori de top au evaluat filmele din cele cinci sectiuni competitionale: Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Nitulescu (RO) si Grit Lemke (GER). Ca o premiera, în acest an juriul sectiunii competitionale EcoCinematogrAFF a fost format din liceeni sibieni, îndrumati de antropologul si profesorul Vintila Mihailescu.

“Matthew’s Law” (regia: Marc Schmidt) a câstigat Marele Premiu Astra Film. Filmul arata pâna unde poate merge birocratia nemiloasa a statului protector, fiind presarat cu emotie, sensibilitate si o extraordinara putere de patrundere si mult respect pentru personajul aflat în suferinta.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia International i-a revenit filmului “Dancing Alone” (regia: Biene Pilavci), un film curajos despre copilaria chinuita a unei tinere si despre modul în care înfrunta demonii trecutului din familia ei.

Pentru ca Serban Oliver Tataru ridica o problema universal valabila, modul în care deciziile parintilor influenteaza viitorul copiilor, filmul sau “Anatomy of a Departure” a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia Central & Eastern Europe.

Anca Hirte“În numele primarului” (regia: Anca Hirte) a fost rasplatit cu Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia Romania. Filmul este o analiza fara ostentatie a relatiei dintre oameni simpli cu autoritatea.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia Student i-a revenit filmului “Clinical Romance” (regia: Elke Margarete Lehrenkrauss) care aduce în prim plan o întrebare global dezbatuta: Poate fi reaprinsa flacara unei relatii imposibile?

Alegerea juriului format din liceeni a fost filmul “Little Land” (regia: Nikos Dayandas) si a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia EcoCinematogrAFF pentru ca filmul destainuie sensul profund al ecologiei.

Imaginile ravasitoare si experienta emotionanta a convins juriul sa ofere Premiul pentru imagine, competitia Romania filmului “Valea Plângerii” (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crisan).

Celebrul caz al scriitorului Tanase din perioada ceausista transpus cinematografic de Ionut Teianu în filmul “Afacerea Tanase”. Leapsa pe murite a fost rasplatit cu Premiul special acordat documentarului românesc.

Imaginile emotionante care provoaca meditatie pâna la transa din filmul “Man Made Place” (regia: Yu-Shen Su) au atras Premiul pentru imagine, competitia Student. Filmul documenteaza tranzitia oraselor, a regimurilor politice, a civilizatiilor.

Premiul de debut oferit unui regizor din România a fost acordat unei tinere de doar 16 ani, Elena Borcea pentru filmul “Familia mea”, pe scurt, pentru energie, prospetime si determinarea cu care s-a apucat de treaba.

Trupa Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta a revenit la Astra Film Festival dupa 13 ani pentru a încheia apoteotic Gala de Decernare a Premiilor Astra Film.