Mitologie si Folclor – arheologie spirituala prin Basm la Fundatia Calea Victoriei

Mitologie si Folclor – arheologie spirituala prin Basm la Fundatia Calea Victoriei

Fundatia Calea Victoriei va invita, incepand cu 9 septembrie, la cursul Mitologie si Folclor – arheologie spirituala prin Basm, sustinut de Mario Barangea.

Se poate vorbi de o „mitologie romaneasca”? Ce sens au, in ultima instanta, basmele? Unde s-au ascuns vechii zei? Suntem urmasii geto-dacilor?

Daca te confrunti cu astfel de intrebari, ori sunt cautari personale in seva acestui pamant, ele te provoaca la cautarea unor raspunsuri ce nu vin deloc facil. Fie ca privim cu interes etnologic, sociologic, religios sau filosofic, realitatile spirituale ale romanilor nu pot fi trecute cu vederea.

Acest curs va propune nu doar o trecere in revista a temelor, ci si o investigare directa a propriilor chestionari. E ceva ce ne priveste in mod direct pentru ca, fiind de aici, suntem purtatorii vii ai unor traditii ancestrale care merita sa fie (re)descoperite.

La fiecare intalnire vom citi cate un basm si vom incerca sa brodam, in marginea lui, sensuri ale mitografiilor arhaice.

Temele intalnirilor sunt:

  1. 1Soarta omului – Ursitoarele urzind: zanele destinului, cum se tese viata omului in stele si in lumea de aici. Basmul „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”.
  2. 2Rituri de trecere – Nasterea la romani.Venirea pe lume, despre rost si randuiala, pregatirea pentru viata. Basmul Aleodor Imparat”.
  3. 3Rituri de trecere – Nunta la romani.Petirea, zestrea, targurile de fete, purtatul fecioarelor si multe alte ritualuri de nunta, amintite sau uitate. Basmul „Voinic de plumb”.
  4. 4Rituri de trecere – moartea la romani.Bocetele, bradul, lumea de dincolo, drumul celui plecat „in lumea fara dor”. Basmul „Tristi-Copil si Inia Dinia”.
  5. 5Chipuri ale initierii– Basmele: miteme si mitologii, sisteme inchegate sau fragmente. Parcursul eroilor din lumea aceasta in Celalt Taram in cautarea destinului. Basmul Harap-Alb”.
  6. 6Chipuri ale implinirii – Plinatatea vietii si maturizarea.„Lumea asta-i cum o vezi”. Basmul „Praslea cel voinic si merele de aur”.

Lector:  Mario Barangea

Data incepere: 9 septembrie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 6

Frecventa: saptamanal, marti

Cost: 240 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 220 ron

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro