Mario Bihari si Bachtale Apsa pentru a treia oara in Romania

Cantaretul ceh Mario Bihari si trupa sa Bachtale Apsa se intorc in Romania, pentru un turneu care va avea concerte la Timisoara, Bucuresti si Sighisoara. Pentru a treia oara in Romania, dupa un concert la Clubul Taranului in 2011 si participarea la IRAF (International Romani Art Festival) in vara lui 2012, Bachtale Apsa vin in Romania in 2013 pentru un turneu in trei orase, si worshop-uri pentru copii în multe alte localitati ale tarii.

„Toate concertele pe care le-a avut formatia in Romania s-au bucurat de mare succes de public. Ne pare bine ca putem in sfarsit sa-i aducem si in alte orase ale tarii decat Bucuresti”, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh.

bahtalewebMario Bihari este un cantaret rom din Praga, care a ramas orb cand avea opt ani si cu toate astea a devenit un extraordinar pianist, acordeonist si clarinetist, care a reusit sa se impuna ca o personalitate muzicala individuala, in special in peisajul artistic roma.

Bachtale Apsa s-a format in jurul lui Mario Bihari, dar se remarca si prin calitatile vocale si instrumentale ale celorlalti membri: chitaristul si cantaretul Petr Horvath, basistul Frantiaek Raba si
percutionistul Tokhi. Numele, care se traduce prin „lacrimi fericite”, face aluzie la varietatea de sentimente si emotii pe care melodiile lor sunt capabile sa le redea. Muzica acestei trupe include influente din toate stilurile traditionale rome, alternate cu influente balcanice, maghiare, spaniole, rusesti, slovace si chiar si elemente de synth-jazz sau csardas. Trupa avut doar anul trecut peste 60 de concerte, in tari precum Franta, Germania, Finlanda, Luxemburg si Algeria si la Festivalul International de arta roma KHAMORO. Formatia si-a lansat primul CD dupa doi ani de colaborare, în august 2011.

Turneul in Romania va contine, pe langa concerte, si workshop-uri pentru copiii din satele cehesti din Banat, cu copiii strazii din Bucuresti, in colaborare cu fundatia Parada si cu copii nevazatori, in
colaborare cu organizatia Catharsis, din Brasov.

Intrarea la toate concertele este libera. Un eveniment organizat de Centrul Ceh Bucuresti.

VI 8.02 / Cuib d’Arte, Timisoara / 21:00

VI 15.02 / Clubul Taranului, Bucuresti / 21:00

SA 16.02 / Jo Pub, Sighisoara / 21:00

Eveniment facebook aici: http://www.facebook.com/events/329393263831192/