"Heritage", primul album de autor pentru Luiza Zan

“Heritage”, primul album de autor pentru Luiza Zan

Pornesc “Prin iarbă”, trec prin ceva “Like Water” pe care pun sa pluteasca “Bărcuţe de hârtie”,  la limita dintre vis si realitate unde stau “Still, sad silent” “Until i fall asleep”. Printr-o joacă de cuvinte, din primele cinci piese de pe album poţi întelege ca primul ei disc de autor nu avea cum să fie compus într-un oraş aglomerat ca Bucureştiul, oraş părăsit de Luiza Zan pentru viaţa liniştită în Sfântu Gheorghe în Covasna.

“Heritage”, al şaselea album din cariera Luizei Zan este scris în întregime de ea, versurile şi muzica reprezentând secvenţe explicite din viaţa artistei, totul strâns atent cu gândul la înaintaşii ei, discul fiind “o plimbare intimă printre crengile arobrelui genealogic al familiei Zan.

“Întregul album este dedicat memoriei înaintaşilor mei. Bunica, mama mea si bunicul meu. De altfel, bunicul meu a murit in ziua când eu am intrat in studio cu piesele de pe acest album. A fost.. interesant, sa înregistrez acest album chiar în zilele acelea, dar asta a fost ideea acestui album. Să-mi aduc mulţumirile mele către ei, pentru tot ce mi-au dăruit şi, în acelaşi timp, ce las eu mai departe fetelor şi celor din jurul meu.”

“Heritage” este un album de jazz, presărat cu elemente folclorice și improvizații vocale de o coloristică extrem de variată, cu improvizații instrumentale de mare angajament și care lasă moștenire publicului român o lucrare unitară, inspirată și de o frumusețe ieșită din comun. Albumul emană o melancolie amestecată cu recunoștință iar nota generală imprimată planului sonor este de aducere-aminte a valorilor și tradițiilor moștenite, motiv pentru care a primit acest titlu.

Prima piesă prezentată de pe albumul “Heritage” este “Călare”.

Muzicienii implicați în proiect sunt, fără doar și poate, de excepție. Începând cu pianistul Sarik Peter și ghitaristul Gyarfas Istvan, a căror abordare classic-jazz-istică dau o notă de eleganță și virtuozitate întregului discurs muzical, la basistul Fonay Tibor, specializat în echilibristică instrumentală, sau toboșarul Attila Galfi, de o precizie și o finețe proprie doar adevăratelor talente.
Nota de finețe a întregului album o completează inegalabil Ioana Mardare, violistă de excepție care a fost eleva Mariei Zan și care a dorit să aducă propriul omagiu celei care i-a insuflat iubirea pentru violă.

Lansat în România de FiverHouse, casa de discuri a lui Mihai Iordache, “Heritage” are concert de lansare programat pe 3 Martie, la Clubul Țăranului din Capitală. Facebook event, aici: https://www.facebook.com/events/737837042983616/

Albumul “Heritage” va fi prezentat apoi într-un mic turneu naţional. Pe 4 martie, artiștii vor concerta la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, pe 5 martie la Rockstadt în Brașov, iar pe 6 martie la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe. În 8 martie vor fi prezenți la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca, turneul încheindu-se pe 9 martie la Casa Studenților din Miercurea Ciuc.]

Picture3Nascută în 1980, Luiza Zan si-a început cariera la vârsta de 4 ani. Atunci a câștigat premiul I la un concurs pentru Şoimii Patriei din timpul epocii comuniste. Ceva mai tâziu, aceeași piesă interpretată la concursul pentru copii („Frunzuliţa d’alior”), avea să îi aduca cel mai important premiu la Festivalul Internațional “Cerbul de Aur”, din iulie 2004, la fix o săptămână după cucerirea unui prestigios premiu al II-lea la Festivalul de Jazz din Montreux, Elveția.

La Montreux a avut pentru prima dată șansa de a cânta acompaniată de muzicieni de renume. A fost atunci alaturi de Geri Allen, Bob Hurst, Eric Harland sau Omar Hakim. Anul senzaţional 2004 s-a încheiat cu un alt premiu obţinut La Gala Premiilor de Jazz, eveniment organizat de Radiodifuziunea Română, unde i s-a acordat ”Premiul Confirmării”.

Printre numeroșii muzicieni alături de care a cântat se numără Rick Condit –profesor și saxofonist din Statele Unite care a cântat cu Ella Fitzgerald Big Band –, Mircea Tiberian, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Armen Donelian, Jurgen Bothner, Arthur Balogh,Vlaicu Golcea, Vlad Popescu, Sorin Romanescu, Electric Brother,  Dj Vasile,  McNeeste State University Big Band din Louisianna, Petras Geniusas, Alex Harding, ca să dăm numai câteva exemple pentru ca lista e lunga.

Artista s-a implicat de-a lungul timpului în proiecte muzicale, dar si din alte zone artistice, facand parte din echipa spectacolului de teatru ”Napasta”, in regia lui Radu Afrim, de asemenea, aparand in distributia spectacolului de dans contemporan ”Visa Game”, alaturi de Cosmin Manolescu si Pascal Allio.
A scris muzica de film – ”Carambol”, ”Circul Vesel” (HBO), ”Australia” (HBO)

Luiza Zan a studiat canto clasic timp de 9 ani consecutiv, urmând cursurile Liceului de Artă din Piatra Neamţ și pe cele ale Universităţii de Arte Iași, ca acum să transmita mai departe ce a învătat fiind un apreciat pedagog. Este adesea invitată în cadrul taberei de creatie ”IconArts”, alături de nume sonore din muzica internaţională clasică şi jazz.