Educatie ALTFEL la Astra Film Festival 2013

Educatie ALTFEL la Astra Film Festival 2013

Astra Film JuniorE a treia editie de când programul oficial ASTRA FILM FESTIVAL (14-20 octombrie 2013) include o sectiune dedicata filmului eco. Desi eticheta „eco” te duce cu gândul la activism, selectia nu se opreste la acest nivel. Filmele propuse abordeaza din unghiuri diverse echilibrul relatiei om-mediu sau, de multe ori, absenta lui. Sunt filme despre subiecte fierbinti precum exploatarea gazelor de sist sau despre povesti ale oamenilor care nu vor sa ramâna indiferenti la ceea ce se întâmpla rau cu mediul. Sunt filme care nu fac neaparat parte din clasica categorie ”verde” sau filme – portret (personaj fiind natura, orasul sau omul). Sunt filme care ne vor face sa ne implicam mai mult, sau nu, în mod cert însa, ele nu vor lasa pe nimeni indiferent, pentru ca deschid ochii asupra lumii în care traim.

Sectiunea se anunta asadar foarte diversa în abordari si teme. Filmul “Horizon” este un eseu vizual despre peisajul de coasta din sud-vestul Norvegiei. Documentarul “Little land” îsi propune sa dezvaluie mai multe despre un tânar atenian care decide sa se mute „la tara”, în speranta unei vieti mai bune.

Drill Baby Drill

Problema exploatarii gazelor de sist din Polonia e abordata în documentarul “Drill baby drill”, al carui autor, Lech Kowalski, si-a anuntat prezenta la festival. “The Venice Syndrome” vorbeste despre Venetia, vizitata de milioane de turisti în fiecare an, dar într-o continua degradare. Daca în “The Way to Nowhere Island”, o activista este constant pe prima pagina a ziarelor pentru actiunile ei radicale, în documentarul “Un film fain” voluntarii de la Tasuleasa Social încearca sa schimbe mentalitatea unei Românii ravasite de politici deficitare, de coruptie, saracie si defrisari. Autorul documentarului, Andrei Dascalescu, va fi si el prezent la aniversarea AFF.

Editia din acest an vine cu un format nou si cu o surpriza. Eco-Cinematograff este o sectiune competitionala, iar juriul care va decide câstigatorul premiului oferit de Fundatia pentru parteneriat este format din liceeni de la Colegiul National Gheorghe Lazar din Sibiu, prezidati de prof. Vintila Mihailescu, antropolog, profesor la SNSPA.

Asteptam cu mare emotie Eco-CinematogrAFF-ul din acest an. Sper ca juriul elevilor sa fie un început bun pentru programe de lunga durata de educatie pentru mediu prin cinema documentar. Filmul documentar atinge coarde sensibile si cultiva respectul pentru mediu si mi se pare extrem de important ca acest respect sa devina o a doua natura. Daca vrei sa lupti pentru mediul înconjurator, trebuie sa o faci zi de zi.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Sa cunoastem lumea prin JOC!

De cinci ani deja, sub aripa fratelui mai mare ASTRA FILM FESTIVAL a crescut ASTRA FILM JUNIOR- festival de film documentar dedicat copiilor si adolescentilor. Juniorii sunt asteptati în perioada 14-17 octombrie 2013 la proiectii de filme documentare, jocuri si concursuri, toate menite sa contribuie la educatia cinematografica, culturala si ecologica a celor prezenti. În 2012 a fost laureat al Galei Societatii Civile la sectiunea Educatie, Învatamânt, Cercetare, a calatorit neobosit prin tara în 2012 si 2013, în peste 20 de localitati si a bucurat pâna acum zeci de mii de elevi participanti la activitatile lui. Începând cu aceasta editie, si Ministerul Educatiei Nationale s-a alaturat festivalului ASTRA FILM JUNIOR ca partener.

Tema ASTRA FILM JUNIOR de anul acesta este jocul. Bucuria, inocenta si lumea fantastica ce poate fi descoperita astfel fac din joc cea mai buna alegere pentru un festival ce încurajeaza aceste valori.

Documentarele proiectate vor deschide apetitul privitorilor de diferite vârste pentru joc si joaca, dezvaluind mai multe despre jocurile copiilor din lumea întreaga, dar si despre cum sunt realizate jucariile.

Pentru elevii de scoala primara si pentru elevii de gimnaziu, vor fi prezentate trei seriale de succes. Time for fun! este un film documentar care prezinta felul în care copii din lumea întreaga se joaca si îsi petrec timpul liber. Let’s dance! propune o extraordinara calatorie în cele patru colturi ale Pamântului, ghidati de copiii de acolo, pentru a prezenta frumusetea dansului lor traditional. De asemenea, episoade ale binecunoscutului serial How it’s made? , care contine si subiecte legate de joc, vor putea fi vizionate la ASTRA FILM JUNIOR 2013.

Elevii de liceu pot urmari si filmul Facebook Follies. Documentarul atrage atentia asupra consecintelor neasteptate pe care împartirea informatiilor personale în retelele de socializare ar putea sa o aiba. O alta surpriza pregatita este proiectia celor 10 filme rezultate din prima editie 48 for teens, filme de scurtmetraj realizate de elevii câtorva licee din Sibiu.

Scolile si liceele care doresc sa participe la Festivalul Astra Film Junior 2013 pot face rezervari pâna în data de 8 octombrie 2013, comunicându-ne numarul participantilor de la scoala sau liceul respectiv, la numerele de telefon: 0269 202 437, 0751 166 516 (între orele 8-16).

Astra Film Festival 2013, Festivalul International de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA si Fundatia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Centrului National al Cinematografiei, Ministerul Culturii.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Consulatul General German Sibiu

Actiune cofinantata de Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.