Interziceti circul cu animale in Romania!

Interziceti circul cu animale in Romania!

Patru pisici, doi porcuşori vietnamezi, doi tigri şi trei câini. 11 animale “pensionate”, aparţinând Circului Globul din Bucureşti, au murit joi noapte în urma unui incendiu care a cuprins clădirea în care se aflau, pe Şoseaua Petricani din Capitală. Echipele de intervenţie au reuşit să salveze din incendiu mai multe animale, printre care şapte tigri, două cămile, doi tăuraşi, un cal, doi ponei, un cangur, trei ogari, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov.

“Sunt animale care nu mai sunt folosite în spectacole și pe care circul încearcă să le plaseze la diferite grădini zoologice din țară. Procesul este însă greoi și deseori imposibil din cauza lipsei de locuri”, spunea astăzi la RFI, Kuki Bărbuceanu de la Vier Pfoten România. De altfel, ONG-ul Vier Pfoten a demarat de ceva timp o campanie prin care cere interzicerea folosirii animalele salbatice în circuri. Iar la Parlament, o inițiativă legislativă susținută anul trecut de Remus Cernea a fost respinsă de Comisia Juridică. Acum, zeci de mii de oameni vor să atragă atenţia Parlamentului asupra acestei situaţii, printr-o petiţie pe site-ul de-clic.ro.  Argumentele unor semnatari ai petiţiei:

“Pentru că animalele salbatice nu merită să fie ţinute în sclavie, pentru că “trucurile” presupun dresaj crud, pentru că nici un circ nu poate asigura condiţii optime pentru animale, pentru că multe circuri sunt în mişcare şi transportul se desfăşoară în cuşti minuscule, pentru prea multe motive ! “ Monique S.

“Animalele salbatice merită să trăiască în habitatul lor natural. Omenirea ar trebui să măreasca suprafaţa parcurilor naturale. “ Remus Andrei P.

“Motivul clar pentru care până la 30 de ani nu am fost la circ şi nu cred că o voi face până nu se înţelege cu adevarat unde e locul animalelor sălbatice şi că noi oamenii nu suntem stapânii şi egalii lor pe această planetă. “ Florin Bogdan P.

Iniţiatorul petiţiei pe site-ul de-clic.ro, Magor Csibi:

“Avem aproximativ 3890 de tigri rămași în libertate pe tot globul. Specia este grav amenințată de dispariție și totuși îi găsim în captivitate peste tot în jurul nostru. Se estimează că doar în SUA trăiesc peste 5000 de tigri în captivitate și din păcate nici țara noastră nu este o excepție. Am putut vedea tigru ținut ca pet la Arad, tigru ținut în cușcă de interlopi și de grădini zoologice improvizate. Iar azi vine vestea că doi tigri au murit într-un incendiu la Circul Globus.

Locul animalelor sălbatice nu este în captivitate, ci în libertate. Ideea că încă există locuri unde exploatăm suferința animalelor în scopuri de distracție n-ar mai trebui să fie acceptabilă pentru nimeni. Abia când vom învăța să tratăm animalele din jurul nostru cu respect vom putea spune că am făcut pași spre o societate civilizată.”

Semnează petiţia “Punem capăt exploatării animalelor sălbatice în circuri”, aici.

Foto: De-clic.ro