5 filme pentru copii ajung în luna aprilie în localitatile fara cinematograf din Romania

5 filme pentru copii ajung în luna aprilie în localitatile fara cinematograf din Romania

În ultimii 25 de ani, România nu s-a produs nici măcar un singur film dedicat copiilor. Într-o țară cu 20 de milioane de locuitori, din cele 874 de cinematografe existente înainte de 1989, au mai rămas 29, realitate care face din România țara europeană cu cel mai mic număr de cinematografe. Sistemul de învățământ național nu are programe alternative în care să fie inclusă activitatea cinematografică și în care să se utilizeze acest mijloc de comunicare în programele educaționale.

În țara noastră există copii care nu au văzut niciodată un film într-o sală de cinematograf sau într-o sală de proiecție. Există copii care, din cauza sărăciei, a lipsei de educație și de informație, nu au văzut niciun program tv sau de cinema destinat copiilor. Asociația Enkidu a realizat o caravana care duce filmul acolo unde nu a ajuns niciodată.

Dragalina, Colelia (jud. Ialomiţa), Câmpulung Muscel, Cătanele, Mioveni , Cireșu(jud Argeş), Cincşor (jud. Braşov), Pucioasa, Cojasca (jud. Dâmboviţa), Zimnicea (jud. Teleorman) și o proiecție specială în București, pentru copiii romi şi cei instituţionalizaţi.

Labuta

Acte de vitejie, poveşti de iubire la 10 ani, câini salvatori, suspans şi acţiune în poveştile caravanei, spuse în toate genurile cinematografice – animaţii, ficţiuni de scurt şi lung metraj adresate copiilor cu vârste între 3 și 12 ani.

ploddy the police car on the case

 

Copiii din România au nevoie de aceste filme. Nu au acces la cinematografe, nu îşi părăsesc, cei mai mulţi dintre ei, localităţile în care se nasc chiar dacă cel mai apropiat oraş este la mai puţin de 20 km distanţă. Filmele caravanei sunt un îndemn spre visare, o fereastră spre o altă lume. Fiecare proiecţie este subtitrată în limba română şi tradusă live. Prima ediţie, organizată cu finanțare europeană, a ajuns la peste 3300 de copii.

Asociația Enkidu implementează această a doua ediție cu implicarea financiară a Centrului Național al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei și a Institutului Balassi.

Prezentarea filmelor introduse în caravană și programul complet al proiecțiilor pot fi găsite pe www.cinematour.ro