Protest impotriva includerii violului in noua lege a medierii – Cluj

ViolHai VINERI 1 februarie, ora 17:00, in Piata Unirii din Cluj sa te identifici cu victimele violului purtand o vanataie pe fata si un mesaj in mana impotriva noii legi a medierii. Violul se pedepseste, NU se mediaza!

DE CE PROTESTAM: In data de 1 februarie 2013 intra în aplicare Legea Medierii. Printre altele, aceasta lege prevede ca victima unui viol va fi chemata la o sedinta de mediere cu agresorul inainte de a ajunge in fata judecatorului.

Aflarea vestii despre includerea violului in aceasta lege vine pe fondul existentei unor disfunctionalitati institutionale in ceea ce priveste tratarea cazurilor de agresiune sexuala. Anul trecut, crima de la Otopeni ar fi putut fi prevenita daca procurorii l-ar fi condamnat pe agresor in alte 6 dosare de viol si talharie. Anul acesta, o fata de 14 ani a fost violata si agresata de 7 tineri, care au fost eliberati si sunt cercetati in stare de libertate. Tot anul acesta, cazul de la Bals si dezvaluirile ulterioare de abuzuri sexuale in multe alte sectii, ne arata o Politie Romana in care violul si agresiunea sexuala este o practica adanc inradacinata.

Acest tip de agresiune a devenit aproape o normalitate, necontestata cu adevarat de nicio politica si de nicio institutie a statului.

Iar pentru victime este cu siguranta o fatalitate: depunerea unei plangeri in contextul si in sistemul judiciar actual reprezinta o noua agresiune si o noua trauma careia victima trebuie sa-i faca fata.
Toate acestea pe fondul unei culturi a violentei care ne sufoca: bancuri despre viol, tabloide si emisiuni TV in care violul este tratat ca divertisment si batjocura la adresa femeilor, folosirea unui limbaj pseudo-pornografic in relatarile despre viol, insinuand ca victima minte sau inventeaza. In Romania violul a ajuns o gluma. Victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate si stigmatizate. Li se spune ca “au facut ele ceva”, ca s-au imbracat si comportat provocator, ca au mers pe strada la ore nepotrivite. Aceasta mentalitate este prezenta inclusiv în sistemul judiciar. Sa ne aducem aminte de cazul expertului criminalist Prof. Univ. Dr. Tudorel Butoi: „Majoritatea femeilor agresate pe strada si-au provocat agresorii cu un comportament de pitipoanca si un caracter de lelita balcanica, ar trebui sa fie atente cu cine umbla si cu cine intra in vorba, nu sa dea buzna la politie ca au fost violate” (intr-o declaratie la Realitatea TV in 2010).

Rezultatul? In Romania are loc un viol la 4 ore, conform statisticilor Politiei Romane. Neoficial cazurile sunt mult mai multe, pentru ca victimele nu indraznesc sa raporteze agresiunea.

CNCD a dat o hotarare prin care sanctiona caracterul discriminatoriu al declaratiilor expertului criminalist: “Efectul stereotipului promovat de reclamat este crearea unei temeri pentru femei de a recunoaste un viol sau alte agresiuni fizice, ceea ce duce la nepedepsirea vinovatilor, dar si la crearea sentimentului de dezvinovatire, mai mult, de impunitate pentru persoanele violente. Acest efect nu ajuta preventia, ci persoanele care comit violente. Nu ajuta nici victimele agresiunilor, ci ingreuneaza situatia lor, prin modul in care sunt percepute in societate”.

PRIN INCLUDEREA VIOLULUI IN LEGEA MEDIERII SE DA INCA UN SEMNAL DE PERMISIVITATE FATA DE O FAPTA PENALA GRAVA SI I SE CREEAZA VIOLATORULUI CONDITII LEGALE SA SCAPE DE PEDEAPSA. STATUL VALIDEAZA IDEEA CONFORM CAREIA VIOLUL POATE FI CUMPARAT, IAR SUFERINTA VICTIMELOR TRANZACTIONATA.

Luna aceasta, vicepresedintele Consiliului Medierii, dl Zeno Sustac, a declarat: “De multe ori violul este folosit ca modalitate de sicanare pentru a leza imaginea celui acuzat”. Un alt mediator, Pepi Mustateanu, intr-o discutie pe facebook in care incerca sa argumenteze favorabil aceasta lege, a declarat in calitatea sa de mediator: “… ce facem cand autorul violului este sotul victimei? Destramam familia condamnand sotul? Ce facem cand plangerea de viol este obiect de santaj al prostituatei neplatite? Ce facem cand plangerea este un moft al logodnicei pentru a obtine casatoria? Sa condamnam toti barbatii impotriva carora s-a depus o plangere de viol? Sau sa ii ardem pe rug?”

Aceste declaratii sunt foarte grave. Demonstreaza mentalitatea defectuoasa cu care sunt inzestrati cei ce vor ajunge sa medieze inclusiv cazurile de agresiune sexuala. Arata prejudecatile sexiste, o totala lipsa de consideratie pentru suferintele victimelor, acordarea increderii din oficiu agresorului si suspiciunea automata fata de reclamanta.

De ce statul considera necesar sa le le puna pe victime sa vina in contact cu astfel de persoane? Victimele nu au nevoie de o povara birocratica in plus, nu au nevoie sa stea in fata unor mediatori nepregatiti si, cel mai probabil, ne-simpatetici sau chiar ostili intereselor lor.

Cerem eliminarea violului din Legea Medierii. Medierea nu face decat sa perpetueze mentalitatea ca aceste fapte nu sunt atat de grave, ca se poate cadea la pace cu agresorul, ca agresorul isi poate cumpara libertatea si poate continua sa agreseze nestingherit.

Solicitam infiintarea de centre de urgenta pentru victimele violului si formarea unui personal specializat in problematica agresiunilor sexuale care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala.

Cerem ca statul sa transmita un semnal de toleranta-zero in ceea ce priveste cazurile de viol si violenta sexuala. Asteptam de la statul roman o pozitie clara si asumata: violul este o crima.

Singurul vinovat al acestei crime este violatorul. Violatorul trebuie pedepsit in orice context si in orice circumstanta.

Sursa