Peter Gabriel "Restul depinde de voi"

Peter Gabriel “Restul depinde de voi”

Sigur nu aş fi ajuns la concertul Peter Gabriel din Bucureşti daca un foarte bun prieten nu m-ar fi convins oferindu-mi un bilet pe motiv ca aşa ceva nu trebuie ratat. Şi mare dreptate a avut. Am fost surprins să văd desfăşurarea de forţe. Un impresionant spectacol de sunet şi imagine gândit să facă de neuitat albumul “So” din 1986 proaspăt remasterizat. La cei 64 de ani ai săi, Peter Gabriel a batut cu piciorul fiecare colţisor din micuţa scena montată sub cupola unui Romexpo plafonat de Vanghelioanele “fără număr”. Stăpânind fiecare lumină, fiecare sunet, vânat de fiecare obiectiv foto sau cameră video, Peter Gabriel l-a făcut pe mai tânărul Gabriel Cotabiţă stingher pe un scaun ca mulţi alţi plătitori de bilete scumpe din primele rânduri, să pară nişte pensionari pândind “Sledgehammer”-ul tinereţii lor pentru niţică mişcare în grup.

Aceasta a fost piesa care a ridicat Golden Circle-ul în picioare cu toate că s-a plătit scump pentru un scaun în faţa scenei. Scump au plătit şi ceilalţi aflaţi în diferitele “ţarcuri”. Cu alte cuvinte, degeaba ai cumpărat la viaţa ta albumele artistului sau ai pus pe tine tricoul ponosit cu vreo copertă de album, când biletul tău te pune undeva mai aproape de standul cu floricele si bere decât de scenă. Nu am văzut la concertul din O2 Arena la Londra atâtea gărduleţe câte am văzut aici între oamenii veniţi să asculte acelaşi artist.

scaune goale la peter gabrielProbabil că am eu o problemă pe creier imaginandu-mi că mirosul de floricele ar putea să-l deranjeze pe Peter Gabriel la prima sa vizită în România. Probabil că tot la mine este problema dacă îmi doresc mai mult Peter Gabriel la radio, la televiziune, în standurile cu albume, asta cu atât mai mult cu cât cei care lucrează în media sunt primii abonaţi la aşa evenimente. Poate că e tot problema mea să constat sub nasul meu şi al lui Peter Gabriel, zeci de scaune rămase libere din cine ştie ce motiv şi poate că am eu o problemă dacă inexplicabil îmi vine să dansez la balcon, unde mi-au “repartizat” locul, fără să ţin cont de avertismentul oamenilor de la BGS care mă informează că dansul este interzis din raţiuni ce ţin de siguranţa clădirii. Recunosc, e aiurea să scriu despre toate astea când încă îmi mai răsuna în cap “In Your Eyes”. Ce să-i faci, cred mai mult în atmosfera unui O2 decât a unui Romexpo.

Iar cand Peter Gabriel a cântat în final “Biko” dedicând piesa “tuturor tinerilor care s-au jertfit pentru poporul lor şi în special pentru Stephen Biko” activistul antiapartheid din Africa de Sud în anii 1960 şi 1970, în loc să vad efectele unui cântec protest, am remarcat o anemica reacţie a unui public parcă obosit de cele doua ore jumătate de concert. Poate din acest motiv, amintirea unui Peter Gabriel live nu a fost pentru prietenul meu completa propunandu-şi să cumpere dvd-ul ce urmează a fi lansat în vara acestui an. Cred ca asta şi căutam de fapt.. Atmosferă tată, atmosferă!

Pun pariu că altul ar fi fost efectul lui “Biko” la Kiev dacă Peter Gabriel nu şi-ar fi anulat concertul acolo. Ghinionul lor, cu atât mai mult cu cât acesta se anunţă a fi ultimul turneu al artistului din perioada imediat următoare, Peter Gabriel anunţându-şi deja intenţia de a lua o pauză pentru a se putea dedica în totalitate vieţii de familie.

peter gabriel - depinde de voi

Mulţumesc Peter Gabriel pentru vizita în micuţa nostră ţară.