Dezastrul pe care l-am putea evita

Dezastrul pe care l-am putea evita

stacks_image_5Daca pana in 2013 poporul sarea din pat la cel mai mic cutremur de pamant, acum, as putea spune ca romanii au devenit imuni la faptul ca pamantul se cutremura zilnic. Cum sa explicam altfel rabdarea cu care au fost inzestrati oamenii din Galati zguduiti de sute de cutremure in doar cateva saptamani?

Chibzuiti cu cheltuielile, am aflat de la stiri ca romanii evita sa-si faca asigurarea obligatorie pentru casa, si tot de acolo am aflat ca in cazul unui dezastru major, sunt sanse ca asigurarea sa nu acopere de fapt suma prevazuta ca dauna sau sa nu ajunga la toata lumea. Cu toate acestea, poate fiind mai constienti de nesiguranta generala, firmele de asigurare ameninta ca in 2014 polita de asigurare ar putea costa mai mult.

Aflati sau nu sub o amenintare reala, autoritatile locale par  indiferente. Primarul Sorin Oprescu a spus ca ar putea introduce necesitatea unui certificat seismic pentru casele si apartamentele care vor fi vandute sau inchiriate, sau in cazul spatiilor comerciale, dar este o masura ce face loc cel mai probabil unei viitoare taxe pentru o foaie in plus, pentru ca la numarul de buline de avertizare de pe cladirile ce stau sa cada, nu se intrevad modificari.

In octombrie, in lume, a fost lansat World Disaster Report, chestie care pune mare pret pe nevoia de informatie a cetateanului si utilizarea tehnologiei pentru ca aceasta informatie sa ajunga la timp, sa-l previna pe om de pericolele ce il pasc. Fiind si noi parte din aceasta lume, si Romania ar putea urma sfatul de a incerca sa foloseasca mobilul, tableta, laptopul si ca instrument utilitar nu numai ca forma de divertisment.

World Disasters Report 2013 poate fi citit, aici.