Victor Ciorbea: "Aţi venit cu colindu'?"

Victor Ciorbea: “Aţi venit cu colindu’?”

Astazi la Bucureşti şi Cluj, au fost depuse semnăturile petiţiei care solicită demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. La Cluj, acţiunea s-a desfăşurat în condiţii de respect reciproc. Coordonatoarea biroului Avocatului Poporului, Camelia Reghini le-a spus celor prezenţi că în principiu dânsa e de acord cu actiunea lui Victor Ciorbea de trimitere la Curtea Constitutională a Legii 90/2001 care împiedică persoanele condamnate penal să facă parte din Guvern deoarece conţine mai multe neconcordanţe dar că momentul ales e unul total nepotrivit. A dat asigurări că va redirecţiona cererile semnatarilor petiţiei către Bucureşti. Mona Varga, unul dintre petiţionari, a adăugat că ea nu este expertă în drept dar ştie că legea trebuie respectată atât în litera cât şi în spiritul ei şi consideră că persoanele cercetate sau condamnate penal nu ar trebui să poată accede la o funcţie publică. Asta gândesc şi cea mai mare parte a semnatarilor petiţiei iniţiată online de de-clic.ro, dar să vedem cum au mers lucrurile la Bucureşti.

Victor Ciorbea: “Aţi venit cu colindu, da?!”
Un semnatar al petiţiei: “Am o rugaminte, dacă aţi fi acum în fata domnului Coposu, i-aţi spune că aţi respectat legea? Aşa i-aţi spune?”
Victor Ciorbea: “Da. Da! Aşa i-aş spune. Faceţi şapte persoane şi veniţi în birou.”
Semnatar petiţie: “Şi avem voie să filmăm? E vorba de transparenţa instituţiei.”
Victor Ciorbea: “E transparenţă totală. Faceţi o cerere şi vă răspund pe urma.”

Un foarte scurt dialog pe holurile instituţiei, între Avocatul Poporului şi.. popor.

De la ora 1 când iniţiatorii petiţiei au apărut în instituţia Avocatului Poporului, depunând semnăturile şi solicitând o audienţă Avocatului Poporului, până la ora 3, nu s-a întâmplat mare lucru, după cum unul dintre semnatari a sintetizat în transmisiunea live: “Am venit la ora 1 la Avocatul Poporului să depunem cele 100.000 de semnături înregistrate în petiţia online. Ni s-a spus că putem intra în instituţie câte cinci, doar ca sa putem înregistra nominal semnăturile. În cele din urmă, instituţia s-a arătat… foarte deschisă la dialog aşa că am intrat toţi. Am cerut să discutăm cu cineva abilitat să ne poată oferi răspunsuri şi ni s-a spus că se întrunesc colegii din instituţie pentru a ne oferi răspunsuri la toate lucrurile solicitate în petiţie, dar nu putem intra decât câte cinci, apoi câte şase, până la urmă au acceptat totuşi zece dar fără aparatură de filmat şi de fotografiat sau de înregistrat audio. Cei de aici am căzut de acord că nu putem avea un mandat noi să emitem nişte concluzii dupa această întâlnire şi am vrea sa fie cu noi, toata lumea care se uită acum live (nr. au fost aprx. 1700 de vizualizări pe una din transmisiunile live) care ruleaza de la aceasta intalnire şi că vrem să fiţi aici cu toţii, aşa că am făcut o cerere scrisă catre Avocatul Poporului prin care am cerut sa fie acceptată această audienţă în aceşti termeni, adică cu aparatură de transmisiune live. În acest timp, am tot insistat să ni se spună care este legea, regulamentul, care impiedică accesul cu astfel de aparate în interiorul instituţiei, în condiţiile în care la avizier există un regulament ce nu spune nimic despre chestia asta, la fel pe site. Nu am primit răspuns. Ni s-a spus că urmeaza să primim un raspuns la cererea noastră. Dar cel puţin între noi, cei care suntem aici, există consens că nu vom intra decât cu voi toti cei care va uitati live la ce se intampla aici, la discutia cu avocatul poporului.”

Un reprezentant al instituţiei a încercat să-i lămurească pe cei prezenţi:

C. Sicoe din partea Avocatului Poporului: “Decizia e simplă. Nu fac decât să reinterez invitaţia domnului Ciorbea ca şapte persoane dintre dvs să pofteasca la discuţii, fără aparatură de înregistrare audio/video.

Semnatar petiţie: Activitatea avocatul poporului, a adjuncţilor săi şi a salariaţilor care lucrează sub autoritatea acestora, are caracter public. Ce vă spune dvs asta? Este legea de funcţionare a Avocatului Poporului.”
C. Sicoe: “Nimic mai mult decât vă spune şi dvs.”

Din spate, un alt semnatar al petiţiei comentează indiferenţa cu care îi tratează Avocatul Poporului: “Dacă aveam vreunul dintre noi vreo condamnare penală, deveneam interesanţi.”

Cei prezenţi astăzi la sediul Avocatului Poporului nu au intrat în audienţă la Victor Ciorbea, acesta oferindu-le argumentele sale în scris ca răspuns la cererea de audienţă filmată: “În ceea ce priveşte prezenţa cu aparate audio/video a jurnaliştilor acreditaţi, sunt incidente prevederile Art.15, alineat 1 şi 2, şi ale Art. 17 din Ordinul nr. 65 din 6 decembrie 2011, privind comunicarea şi relaţia instituţiei Avocatului Poporului cu mass-media, emis de Avocatul Poporului din care reies urmatoarele: Jurnalisţii acreditati au acces în sala de protocol, biblioteca sau sala de la parter (stânga), după caz, la invitaţia purtătorului de cuvânt al Avocatului Poporului.” Iar art.17 sună astfel: “Echipele de televiziune, fotoreporterii şi jurnaliştii acreditaţi au obligaţia de a respecta demintatea, dreptul la viaţă intimă, familiala şi privată ale tuturor persoanelor aflate în clădire.” (!) Doar ca cei prezenţi acolo nu erau jurnalişti sau colindători, şi nici nu au pus în pericol dreptul la viată intimă şi privată a persoanelor aflate în clădire. Ordinul 65 din 6 decembrie 2011 poate fi citit în intregime pe site-ul Avocatului Poporului cu un clic aici.

Concluzia dupa zecile de minute petrecute în instituţia Avocatului Poporului de la Bucureşti a venit online din partea de-clic.ro iniţiatorul petiţiei: “Cei prezenţi nu au vrut o discuţie la care să nu poată participa, chiar şi online, ceilalţi semnatari. Noi, echipa de-clic, nu am crezut niciodată în dialogul din spatele uşilor închise, nimic ce s-ar putea spune la aceste întâlniri nu poate fi ţinut secret faţă de ceilalţi dintre noi. Presiunea trebuie să continue şi nu vom renunţa până când dl Ciorbea nu-şi va prezenta demisia.”

Cu doar câteva ore înainte, ieşind din Parchetul General, Avocatul Poporului Victor Ciorbea vorbea cu presa despre această petiţie ce îl are ca subiect: “Ce pot sa spun, eu am convingerea că nicio persoană responsabilă, de buna credinţă, care a citit această excepţie, nu poate fi deranjată de faptul că orice persoană poate îndeplini aceste funcţii publice. Toţi care vorbesc de lecţii de constituţionalitate sau moralitate, nu au citit despre aceste aceste lucruri; nu ar trebui să vorbească despre aceste lucruri. S-a înmulţit numărul de petiţii, am făcut multe anchete, petiţiii care deranjează. Nu văd de ce ar fi cineva anume deranjat. Parlamentul va urma sa analizeze toată legea. Nu este normal ca într-o lege să se prevadă o condiţie, în alta să fie alte condiţii, în aşa fel încât nimeni să nu mai înţeleagă nimic”, a declarat Victor Ciorbea.

Vă reamintesc, săptămâna trecută, Victor Ciorbea a anunţat că va face o sesizare la CCR cu privire la legea 90/2001, legea care împiedică condamnaţii penali să facă parte din Guvernul României.

Miercuri mai multe proteste sunt anunţate în marile oraşe din ţară, protestatarii solicitând demisia Avocatului Poporului. La Cluj, peste 700 de persoane şi-au anunţat pe Facebook intenţia de a participa la protest: “Miercuri, 11 ianuarie, de la ora 18:00, ne vedem în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. E revoltător şi inadmisibil simplu fapt că am ajuns să ,,discutăm” despre posibilitatea ca într-o ţară europeană, o persoană condamnată penal să poată ocupa cele mai importante funcţii de conducere ale statului. Integritatea nu e negociabilă, iar respectarea legii 90 cu atât mai puţin. Să fie clar pentru toată clasa politică: Societatea civilă nu va accepta erodarea respectului faţă de lege şi atacuri la adresa statului de drept”, se arată în anunţul postat pe Facebook.

Foto articol: Vlad Petri (Bucureşti) / Imnus Anom (Cluj)