"Ce asculţi tu, asculţi acasă. Nu dai pe post. Pe post dai ceea ce vor ascultatorii să auda."

“Ce asculţi tu, asculţi acasă. Nu dai pe post. Pe post dai ceea ce vor ascultatorii să auda.”

“era singurul post de radio pe care-l mai ascultam; acum n-o să mai ascultăm nimic în drum spre casă sau spre nesăratul job; la cafeaua de dimineaţă sau în toiul nopţii; ne întoarcem la raftul de casete” “nu mă mai atrage nici un alt post de radio, nu-mi place nici unul !” “cei nostalgici mai ofteză puţin….cei ofticoshi mai injură…eu pe cine mai ascult acum?” “nu mi-a venit să cred că există un post în care muzica bună, sau mă rog, care mie mi se pare bună, să fie difuzată cu atâta intensitate.”

Romania a fost foarte aproape sa aiba pe scala radioului un post botezat Crazy. Nu a fost să fie. I-au spus totuşi Guerrilla. Numele a venit perfect pe formatul de care ne amintim acum din pacate, la trecut. Oare ar mai fi arătat lupta de gherila roz la fel sub numele de Crazy? Nu cred. Acum, pe 92.7fm în Bucureşti, Activ Efem devine.. Tanănana! Câţiva oameni trecuţi prin Guerrilla s-au refugiat aici şi intenţionează să-şi mobilizeze vechea audienta pe aceasta frecventa. Dispariţia Eliberadio din FM a făcut ca audienţa să rămână “pe drumuri”, cautand variante online sau refuzand pur si simplu sa mai asculte ceva in FM pe motiv ca nu se regasesc în oferta radiourilor existente. Tanănana vrea sa schimbe asta, sa umple golul creat.

Nu este pentru prima data când 92.7fm umple un gol în FM-ul românesc. Înainte ca Tanănana sa pornească prima piesă din playlist, aş vrea să amintesc puţin din ce se întâmpla cu ceva mai mult timp în urmă pe această frecvenţă. Pornind de la atenţia pentru informaţia dintr-o ştire a regretatului Dan Goanţă, la muzica lui Florian Mincă sau rock-ul Ancăi Niţă, prin libertatea de a face radio de care s-a bucurat aici un Lucian Boariu, la începuturile unui Florin Marica alternativ pe Activ dar şi în WebClub, cu un Silviu Munteanu manifestându-se muzical, influenţat de vizitele sale la Sziget. Acesta era Activ FM, nu EFEM! Părăsit complet de vremurile în care frecvenţa era parte din trustul Tele7ABC, pe atunci sub numele 2M+, Activ a supravieţuit o vreme aproape inexplicabil. Imaginaţi-vă o masă într-un apartament, cu câteva microfoane obosite, un calculator zgomotos şi câţiva oameni în lumina rece a unui neon clipind nervos. Cu salarii întârziate sau chiar lipsă, fără playlist dar cu multă muzică, ActivFM a existat prin voinţa oamenilor care l-au populat şi plăcerea cu care au ales ei să facă radio. Poate e greşit să spun ca a umplut un gol în FM. Acum cred că golul umplut a fost în viaţa celor care iubesc să pună liber muzică la radio şi să vorbească despre asta, iar cei puţini care au ascultat, au simţit şi ei ceva. Asa pare din cele cateva citate găsite online despre ActivFM, cu care am deschis acest articol.

În 2005, într-un numar al revistei Sunete, Andrei Gheorghe spunea într-un interviu astfel: “Cine eşti tu ca să obligi oamenii să asculte ce vrei? Să iubească ce-ţi place ţie? Nu poţi să faci lucrul ăsta. E nedrept. E libertatea de a alege. Trebuie să alegi. Alege! Decide! Ai creier, ai minte! Decide tu! Eu nu suport să vină cineva, pai dă-o dracului mă, pentru ce-am făcut revoluţie, să nu mai fie un dobitoc care să-mi spună CE trebuie să auzim.”..”E nedrept să-i obligi să-i intereseze pasiunile tale. Faptul ca ţie îţi place Rammstein şi Unkle e dreptul tău. Nu poţi să-i forţezi şi pe ei să facă tot asta, e un business, îţi faci nişte calcule, un raport financiar. Trebuie să ai o balanţa de venituri şi cheltuieli”..”Cultura nu se face la televizor sau radio. Sau citind ziare. Cultura se face tot din bibliotecă citind cărţi. Muzica pe care o asculţi tu, decizi tu sa o asculţi. La radio asta e unul din primele percepte. Ce asculţi tu, asculţi acasă. Nu dai pe post. Pe post dai ceea ce vor ascultatorii să auda.”

Cam aşa arăta libertatea cand ActivFM a dispărut din FM. Oare cum văd ascultătorii libertatea în FM astăzi, ce mai vor ei de la un radio si mai ales, ce au avut in cap oamenii de la radio cand i-au zis Tanănana?