Norvegia este prima ţară care închide radioul FM pentru digital

Norvegia este prima ţară care închide radioul FM pentru digital

Săptămâna viitoare, Norvegia face pasul curajos de a închide recepţia radiourilor în frecvenţă modulată (FM) şi alege sunetul digital. Trecerea la tehnologia digitală este considerată riscantă şi nepopulară de norvegieni. Criticii afirmă că guvernul se grăbeşte cu acest pas, populaţia nefiind pregătită pentru recepţia digitală, anunţă cbc.ca.

66% dintre norvegieni se opun închiderii frecvenţelor FM, doar 17% optând în favoarea acestei mutări, restul fiind indecişi, potrivit unui sondaj de opinie publicat de cotidianul norvegian Dagbladet, luna trecută.

Avantajele tehnologiei digitale, posibilitatea ca o singură reţea digitală să transmită mai multe canale radio, au fost recunoscute luna trecută şi de parlament care a dat undă verde pentru închiderea FM-ului. Cu toate acestea, un membru al coaliţiei de guvernare şi-a exprimat îngrijorarea pentru această măsură. Ib Thomsen, deputat din partea Partidului Progress spunea pentru Reuters, “Noi pur şi simplu nu suntem pregătiţi pentru asta. Sunt două milioane de maşini care circulă pe drumurile norvegiene şi nu dispun de receptoare DAB, şi milioane de radiouri din casele norvegienilor care se vor opri atunci când FM-ul va fi închis. Deci, există o problemă de siguranţă.”

Svein Larsen, președintele Federației Radiourilor Locale din Norvegia (Norsk lokalradioforbund), consideră această mutare complet inutilă. “Nu înţeleg argumentele pentru care trebuie să închidem reţeaua FM și înlocuirea cu DAB.” a declarat Larsen. “Dar, Norvegia a luat decizia. Din motive practice și economice, este prea târziu să se mai facă ceva acum”, a spus el pentru TheLocal.no.

Foto: Radio.no.

Traziţia Norvegiei de la FM la radioul DAB, este atent urmărită de alte câteva țări, în special Danemarca, Suedia, Elveția și Coreea de Sud, ţări aflate şi ele în plin proces de tranziţie către implementarea standardului DAB.

“Nimeni nu a mai făcut acest lucru și este un moment destul de nervos pentru toata lumea,” spunea anul trecut pentru AFP, James Cridland, consultant specializat în radiodifuziune. “Norvegia testează asta pentru noi toți.

Trecerea radioului la digital va oferi Norvegiei peste 20 de canale cu un sunet excepţional. Totuşi, unele posturi de radio locale vor continua să emită în FM până în 2022.

În ceea ce priveşte Romania, ţara noastră nu si-a asumat nicio obligaţie la nivel internaţional cu privire la întreruperea transmisiei analogice a posturilor de radio, preciza ANCOM în primăvara lui 2015 pentru HotNews.ro.

În România funcţionează 872 de staţii FM publice şi locale, în banda de frecvenţă FM 87.5-108 MHz, iar implementarea unor retele T-DAB nu presupune obligativitatea închiderii staţiilor din FM, benzile utilizate de fiecare standard fiind diferite, au explicat pentru HotNews.ro oficialii Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix