Iarna polara face victime printre imigrantii Europei

Iarna polara face victime printre imigrantii Europei

10 în Polonia, 6 în Cehia şi zeci de morţi la Belgrad, 2 morţi şi 190 în hipotermie la Moscova. Câteva cifre contabilizate de AP, în urma valului de frig polar ce a ocupat mare parte din Europa în ultima săptămână. Iarna severă care a cuprins Europa, a lăsat localităţi întregi fără curent şi fără apă, râuri şi lacurile au îngheţat, a oprit la sol curse aeriene, a blocat sute de trenuri şi a cauzat accidente rutiere, însă printre cei care au simţit puternic iarna grea sunt oamenii ce trăiesc pe străzile oraşelor şi drumurilor europene, imigranţii

În Italia, opt decese au fost puse pe seama temperaturilor scăzute, inclusiv un om care a murit în subsolul unei clădiri neutilizate din Milano, iar altul pe o stradă din Florenţa. În capitala Serbiei, Belgrad, câteva sute de imigranţi, cea mai mare parte din Afganistan şi Pakistan, au rămas într-un depozit vamal abandonat, aşteptând ajutorul organizaţiilor non-guvernamentale care au distribuit pături, haine şi mâncare. “Lucrăm cu toţii, împreună, pentru a ajuta aceşti oameni”, a declarat Mirjana Milenkovski, purtătoarea de cuvânt a agenţiei de refugiaţi U.N., citată de YahooNews.

În timp ce mai multe zeci de persoane, dintre cele câteva mii de imigranţi din Serbia, au rămas în centrele de azil, sute de persoane au refuzat să facă acest lucru, cautând chiar şi pe această vreme rece, modalităţi de a merge mai departe spre Europa de Vest.

În Bulgaria, poliţia a declarat că doi bărbaţi din Irak şi o femeie din Somalia a murit de frig în munţii din sudul ţării, în timp ce tranzitau ţara spre vest.

“Următoarele câteva zile sunt critice, şi sigur starea de sănătate a acestor oameni se înrăutăţeşte”, a declarat Stephane Moissaing, MSF sef de misiune in Serbia.

Nici imigranţii aflaţi în tranzit prin Ungaria nu au o iarnă mai uşoară, după cum a remarcat şi Human Rights Watch în tweet-ul Lydiei Gall:

În acest timp, autoritătile din Paris au fost acuzate că pun viaţa imigranţilor în pericol după ce poliţia le-ar fi luat păturile cu care se încălzeau. Medici Fără Frontiere (MSF), a acuzat poliţia pariziană de “violenţă orientată spre sutele de imigranţi forţaţi să doarmă pe străzile din Paris”, oameni care nu au mai găsit loc liber în singurului centru de primire din capitala franceză. MSF a acuzat poliţia de harţuirea imigranţilor, trezindu-i în miez de noapte, folosind gaze lacrimogene pentru ai dispersa de pe străzi şi forţându-i să rămână în picioare la coadă, la uşa singurului adăpost din cartierul parizian La Chapelle, scrie The Independent.

Iarna ar fi fost poate mai uşoară pentru imigranţi dacă Franţa ar fi păstrat “Jungla”. Acolo, la Calais, Medici Fără Frontiere a construit cabane de lemn, mica comunitate a imigranţilor din “Jungla” este acum subiectul unei expoziţii, despre care France24 scrie aici.

O poveste fotografică realizată de Bruno Fert. “Ne asociem cu situaţia imigranţilor şi cu mizeria, mare parte din ea rezultată din politicile europene care ajung să blocheze oamenii în astfel de locuri. Prin descoperirea spaţiilor în care trăiesc imigranţii, descoperim ceva din lumea lor.”

Circa 7.000 de imigranți trăiesc încă în jumătatea de nord a “Junglei”, cea care nu a fost încă desființată, de la 4.500 în iunie 2016, conform autorităților locale, deși organizațiile umanitare susțin că ar fi vorba de aproape 9.000 de persoane. Franța a desființat partea de sud a taberei în februarie și martie, iar guvernul a precizat că va închide și restul, însă nu a oferit un interval de timp, anul 2017 fiind unul electoral în Franţa.

Reportajul France24, mai jos:

Foto: Greek Reporter / Bruno Fert