Cristina Modreanu: "Avem nevoie de minți și inimi deschise!!!"

Cristina Modreanu: “Avem nevoie de minți și inimi deschise!!!”

Dragi prieteni,

Acum, când 2016 se apropie de sfârșit, mă bucur să împărtășesc cu voi ceea ce am reușit să facem anul acesta prin Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului și caut tot în voi motivația de a continua. 2016 a fost de departe cel mai plin an pentru ARPAS, care a împlinit în martie 5 ani de existență:

– numărul abonaților Scena.ro, revistă editată de ARPAS, a crescut cu peste 20% și revista a beneficiat anul acesta, în al 8-lea an de apariție constantă, de finanțarea de la Ministerul Culturii pentru reviste independente, care a acoperit parțial cheltuieile de tipărire;

– am câștigat două finanțări AFCN – una pentru proiectul de cercetare Arhiva Remix. Revitalizarea arhivelor teatrale, cealaltă pentru editarea volumului Fluturele gladiator. Teatru politic, queer și feminist pe scena românească, apărut la editura Curtea Veche, la care am colaborat cu Dan Perjovschi;

 – am obținut, în urma unei competiții strânse, unul dintre cele 10 granturi oferite anul acesta de ARCUB-Centrul de proiecte culturale prin programul Acceleratorul de idei, derulat în cadrul etapei de pregătire a candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii, și am dezvoltat astfel prima etapă a Hărții senzoriale a Bucureștiului, tur ghidat performativ prin istoria subiectivă a Capitalei, care s-a bucurat de un nesperat succes de public;

– am continuat, în parteneriat cu ARCUB și cu sprijinul Goethe Institut, cel mai ambițios proiect al nostru, evenimentul anual Platforma Internațională de Teatru București, care a avut la cea de a treia ediție temaCelălalt/Migrație.

Luna noiembrie ne-a găsit la New York, unde s-a încheiat, după exact doi ani de la castingul național Ibsen din 2014, proiectul Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei, finanțat de Ibsen Scholarships. Turneul Future is Feminine la New York a fost organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Teatrului Odeon, al Teatrului de Comedie și al prestigiosului partener american, Drama League New York și a inclus prezentarea cu succes la HERE Arts Center a două dintre cele trei spectacole coproduse de ARPAS în 2015 (foto sus).

Sfârșitul anului ne găsește pregătind ediția a doua a Hărții senzoriale a Bucureștiului, care a câștigat o nouă finanțare de la AFCN în prima sesiune pentru 2017, la categoria Educație prin cultură.  (foto jos)

Toate aceste proiecte au fost realizate de către echipe mici, din care au făcut parte în special artiști independenți din România. Pe parcursul lui 2016 au fost angajați în proiectele derulate de ARPAS peste 30 de artiști independenți, critici de teatru și profesioniști în domeniu, iar munca lor a ajuns la un număr de peste 3000 de oameni în mod direct și la peste 10.000 în mod indirect. Poate să pară puțin, comparativ cu o instituție teatrală, însă ARPAS este o organizație mică, care nu dispune de angajați sau de sediu, și nici de bugete anuale asigurate.  Scriem aplicații pentru fiecare dintre proiectele noastre și nu am urmărit niciodată scopuri comerciale, ci derulăm constant și responsabil proiecte menite să educe, să informeze, să-i determine pe participanți să gândească și să aibă propriile atitudini.

Personal, cred că e păcat ca teatrul, artele în general, să devină încă o ocazie de divertisment facil, de aceea noi creăm și promovăm proiecte care au puterea de a deschide mintea și inima. 

Și știm cu toții câtă nevoie avem de minți și inimi deschise!!!

Dacă ai participat în calitate de spectator sau de cititor sau dacă ai dori să participi în 2017 la proiectele derulate de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, noi, echipa ARPAS, am aprecia enorm solidaritatea ta, care poate fi manifestată astfel:

ABONAMENT: abonează-te pentru 2017 la revista Scena.ro, editată de ARPAS. Revista apare trimestrial și o vei primi direct la tine în poștă. Costă doar 50 lei pentru un abonament reînnoit și 55 lei pentru un abonament nou; dacă vrei să te abonezi trimite un email la scena.ro@gmail.com

TAXE: alocă în luna mai 2017 procentul de 2 % din taxele tale, procent pe care ai dreptul să-l direcționezi unei entități non-profit, către ARPAS (datele Asociația Română pentru Promovarea Arelor Spectacolului: CUI -28414967,contul RO45RNCB0317121784110001, deschis la BCR, sucursala Rosetti); dacă vrei să redirecționezi taxele către ARPAS și ai nevoie de mai multe informații trimite un email la arpas2011@gmail.com

DONAȚIE: fă o donație în nume personal în contul ARPAS de mai sus, anunță-ne cu un email laarpas2011@gmail.com  și numele tău va apărea (dacă vrei) în toate materialele promoționale ale proiectelor din 2017 organizate de ARPAS, precum și într-o pagină specială dedicată donatorilor în revista Scena.ro. Donatorii au prioritate de participare gratuită la tururile ghidate Harta senzorială a Bucureștiului # 2, care vor avea loc în martie 2017.

Nu conteză suma pe care ți-o permiți, contează gestul de susținere, care ne va arăta că suntem împreună pe drumul cel bun. Pentru noi este o motivație puternică de a continua!”

Cristina Modreanu, critic și curator de artele spectacolului, președinte ARPAS

INFO PROIECTE ARPAS:  www.revistascena.ro//  www.hartasenzoriala.com//

www.facebook.com/Bucharest-International-Theater-Platform//

www.facebook.com/fluturelegladiator/  https://www.facebook.com/scenaro