The Tiger Lillies, DakhaBrakha si Sofa Surfers, in concert la TIFF

Festivalul International de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca) promite, la cea de-a 12-a editie, multe filme bune, dar si muzica pe masura. The Tiger Lillies, DakhaBakhra, Sofa Surfers, Ioan Pop si Grupul Iza sunt cateva dintre numele care vor incanta publicul la TIFF 2013.

Pe 3 iunie, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj, spectatorii TIFF vor avea parte de un show cu totul aparte – The Tiger Lillies. Un trio provocator si avangardist care combina cabaretul, vodevilul, musicalul si teatrul de strada, The Tiger Lillies are reputatia unei trupe cult si fani declarati ca Mel Brooks, Terry Gilliam sau Marylin Manson. „Nasii cabaretului brechtian punk” sustin spectacole unice, memorabile, din 1989 incoace. Trupa a fost fondata de Martyn Jacques, un cantaret de opera care a exersat stilul castrato si care si-a trait tineretea in cartierul Soho, langa un bordel, intr-o lume a viciilor – sursa principala de inspiratie pentru viitoarele melodii.

The Tiger Lillies

Lumea din versurile lor – „pornografie suprarealista”, in descrierea unor critici – e una a mahalalei, promiscuitatii si violentei. Excentrice si intense, show-urile lor i-au purtat pe toate continentele, fie in compania unor trupe de teatru, fie pe cont propriu. „Nu e de mirare ca e o trupa cult peste tot in lume – un show al celor de la The Tiger Lillies e o calatorie printre emotii intense, una care trece prin inima melodramei si iese la capatul celalalt, intr-o bizara frumusete”, scria „Evening Standard”. Trupa a lansat peste 30 de albume, inclusiv „Shockheaded Peter” – distins cu doua premii Olivier, in 2002 – si „The Gorey End”, nominalizat la Grammy in 2003. Formatia a fost subiectul unui documentar, Drunken Sailor (2007), realizat de Sergei Bodrov, regizorul nominalizat la Oscar pentru filmul Mongol.

Un eveniment cu totul special va avea loc in seara de 4 iunie, la Casa de Cultura a Studentilor: proiectia speciala Earth/ Pamant (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko (1894 – 1956), cu acompaniament live DakhaBrakha. Filmul face parte din „Trilogia ucraineana”, alaturi de Arsenal si Ivan, serie criticata de puterea sovietica pentru realismul care submina transmiterea ideilor revolutionare si elogiata mai tarziu de critica internationala, Dovzhenko fiind considerat unul dintre cei mai importanti cineasti ai perioadei.

Earth_Alexander Dovzhenko

Proiectia va fi acompaniana live de DakhaBrakha (in ucraineana veche „da/ia”), cea mai cunoscuta si apreciata trupa din Ucraina, cu peste 300 de concerte in afara tarii. Fondata in 2004, la Centrul de Arta Contemporana din Kiev, de regizorul de teatru avangardist Vladislav Troitki, DakhaBrakha isi defineste stilul ca fiind „haos etnic”/ „ethnic chaos”. Esenta muzicii lor vine din folclorul ucrainean, caruia i se adauga jazz-ul, trance-ul, ritmurile si instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiana, la cea araba si africana. Rezultatul e un spectacol fascinant si original, aplaudat pe scenele marilor festivaluri din lume. Cvartetul DakhaBrakha a lansat patru albume si a cantat inclusiv pe scena The Royal Shakespeare Barbican Theatre din Londra, pentru spectacolul „Macbeth”.

Trains Of Thoughts

In seara de 5 iunie, la Hotel Continental, va concerta una dintre formatiile momentului pe scena indie rock, Sofa Surfers. Show-ul va fi precedat de proiectia filmului Trains of Thoughts, un eseu vizual despre statiile de metrou din marile orase ale lumii, regizat de Timo Novotny pe muzica austriecilor de la Sofa Surfers. Recunoscuti pentru mixul de rock cu electro, trip-hop, dub si acid jazz, cu tuse de R&B si soul, cei patru membri ai Sofa Surfers au avut succes de la debut, cu albumul „Tranzit” (1997), care continea single-ul „The Plan”, devenit senzatia cluburilor din Vest la acea vreme. De atunci, au sustinut sute de concerte in toata lumea si au lansat opt albume, cel mai recent – si, totodata, unul dintre cele mai apreciate – fiind cel din 2012 – „Superluminal”.

Iubitorii muzicii traditionale romanesti vor avea seara lor duminica, 2 iunie, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj, cand Ioan Pop si Grupul Iza vor canta pentru publicul TIFF. Concertul va fi precedat de proiectia filmului Balkan Melodie (2012), in regia lui Stefan Schwietert, povestea lui Marcel Cellier, cel care a calatorit in Estul Europei pentru a gasi muzicieni si ritmuri putin cunoscute in Occident si l-a descoperit pe Gheorghe Zamfir, promovandu-l pe plan international. Decenii mai tarziu, regizorul ii intalneste pe toti acesti muzicieni. In documentar apar si indragitii muzicieni din Maramures, Ioan Pop si Grupul Iza.

La final de festival, pe 8 iunie, la Euphoria Music Hall, spectatorii TIFF se vor intoarce la stroboscoapele, laserele, fumul si ritmurile de dans din anii 80 si 90, cu Discoteca, un concept muzical nou care reinvie hiturile acelor ani. Guest star-ul serii: cantareata Marina Voica. In aceeasi seara, clujenilor si invitatilor TIFF le sunt rezervate si alte surprize.

Pretul unui bilet la concert este 30 de lei. Tichetele pot fi cumparate in avans, de pe www.biletmaster.ro. Pentru seara de 8 iunie, s-a pus in vanzare un numar limitat de 100 de bilete, la pretul de 100 de lei, pe www.biletmaster.ro. Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).

(TIFF)