Romania sub lupa: 20 de ani de documentar la Astra Film Sibiu

Romania sub lupa: 20 de ani de documentar la Astra Film Sibiu

AFF 2013Editia aniversara de 20 de ani a Astra Film Festival se anunta a fi una speciala, programul evenimentului contine filme din peste 70 de tari, premiere internationale, programul Astra Film Junior dedicat copiilor si adolescentilor, filme care aduc în prim plan teme actuale controversate si conferinte care aduna profesionistii de cinema din Romania si toata lumea.

România sub lupa

Dupa 20 de ani în care a promovat documentarul ca gen al cinematografiei în România si documentarul românesc în tara si în strainatate, Astra Film va gazdui la Sibiu o serie de dezbateri si întâlniri în cadrul editiei aniversare Astra Film Festival.

“Sarbatorim prin munca, a venit timpul ca odata cu majoratul festivalului sa se adune breasla documentaristilor români si a celor care au urmarit evolutia acestui gen în Romania, si sa vedem ce a reusit sa faca acest gen de film în aceste vremuri tulburi. Ce fel de Românie se contureaza prin sutele de filme produse în aceasta perioada? Care este mediul televiziunii factuale în tara? În ce fel de cursuri si scoli se învata meseria de documentarist? Cine se ocupa cu promovarea, arhivarea lor?”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Masterclass_AFF

Conferinta România sub lupa începe joi, 17 octombrie 2013 în cadrul unei mese rotunde – 20 de ani de film documentar si documente vizuale. Laurentiu Damian, Bjorn Reinhart, Dan Nutu, si Dumitru Budrala vor prezenta modalitati de colectare, arhivare, pulicare si de formare în film documentar în România. Vineri, 18 octombrie conferinta România sub lupa va chestiona documentarul românesc din ultimii 20 de ani în viziunea autorilor Remus Gabriel Anghel, Iulia Hossu, Marius Lazar, Andra Matzal, Vintila Mihailescu, Raluca Nagy, Zsuzsa Plainer, Adina Popescu, Andrei Rus, Eliza Zdru, Michael Stewart, Catalin Sturza. Continutul acestei întâlniri va fi publicat într-o carte 20 de ani de documentar în România.

Conferinta se va încheia sâmbata, 19 octombrie 2013 cu prezentarile si dezbaterile despre Televiziunea Factuala în România, Emil Hurezeanu si Cosmin Savu (ProTV România, te iubesc).

Masterclass_Petr Lom_AFF2012

Vineri, 18 si sâmbata, 19 octombrie va avea loc Industry Meeting, o întâlnire cu reprezentantii celor mai importante festivaluri de profil din România si din lume, directori de la festivalurile American Documentary Film Festival, Palm Springs, Dialektus Film Festival Budapest, Dox Leipizig, Encounters SA Doc Fest South Africa, Goest Festival of Eastern and Central European Film, Wiesbanden, London Open City Doc Festival, Moscow International Film Festival on Visual Anthropology, Panazorean Film Festival Portugal, Sheffield International Documentary Festival, Visions du Reel Nyon, ZagrebDox International Documentary Film Festival, iar din România Anim’est International Animation Film Festival, Bucharest International Experimental Film Festival, Cronograf Chisinau, Documentary Film Festival, Next International Film Festival, One World Romania, Transilvania International Film Festival.

Program RETRO 20

Tot în cadrul programului special aniversar, AFF propune o selectie a filmelor proiectate în cei 20 de ani de existenta ai festivalului. Filmele selectate exprima accente importante din programarea editiilor anterioare. Din 1993 si pâna în prezent, la AFF au fost prezentate mii de filme din toata lumea: unele au fost premiate, altele au încins spiritele printre spectatori, însa toate au adus pe marele ecran povesti emotionante despre oameni, locuri sau evenimente marcante de pretutindeni. În acest an, AFF celebreaza nu doar filme produse recent, ci si capodopere cinematografice din ultimele decenii realizate de cineasti consacrati pe plan international, precum Bob Connolly (Australia) sau John Marshall (S.U.A.) etc, doua veritabile legende ale filmului documentar. RETRO 20 vor avea loc între 14 si 20 octombrie 2013, în paralel cu sectiunile competitionale si speciale.