Recital actoricesc Isabelle Huppert în cadrul Zilelor Filmului Coreean

Recital actoricesc Isabelle Huppert în cadrul Zilelor Filmului Coreean

Filmul CoreeanÎn perioada 15-17 noiembrie, Cinema Elvira Popescu va gazdui Zilele Filmului Coreean. Proiectiile vor debuta cu prezentarea în premiera în România a filmului „In Another Country” în regia lui Hong Sang-soo si având-o în rolul principal pe celebra Isabelle Huppert.

Organizat de Ambasada Republicii Coreea, evenimentul aduce la Bucuresti câteva dintre cele mai interesante filme coreene de arta ale anului 2012, titluri premiate la festivaluri internationale de prestigiu, precum Cannes sau Venetia.

Prezent în Competitia festivalului de la Cannes, în 2012, filmul lui Sang-soo Hong, “Da-reun na-ra-e-seo / In another country” este o colaborare inedita între regizorul coreean si celebra actrita franceza Isabelle Huppert, pe care o regasim într-un triplu rol: trei personaje (fiecare cu istoria sa personala) întâlnesc în acelasi loc, aceeasi oameni, dar nu cu aceeasi încarcatura emotionala si nici cu aceleasi implicatii. Într-o tara care nu îi apartine, Coreea de Sud, Anne a întâlnit, întâlneste si va întâlni pe o plaja turistica, obisnuitii locului, care o vor face sa traiasca de fiecare data o experienta diferita, dar din ce în ce mai aproape de raspunsul spiritual pe care toate cele trei personaje interpretate de Huppert îl cauta.

“Pieta”, câstigatorul Leului de Aur de la Venetia 2012 este prezentat in cadrul acestui eveniment. Proiectat în premiera în România, în cadrul BIEFF si reluat într-o proiectie speciala la TIFF, câstigatorul Leului de Aur de la Venetia, “Pieta”, semnat de controversatului regizor corean Kim Ki-duk va fi proiectat la Bucuresti, în cadrul Zilelor Filmului Coreean, la Sala Elvira Popescu (sâmbata, 16 Aclamat la scena deschisa dupa premiera de la Venetia, Pieta de Kim Ki-duk este o relatare nuantata despre vina, sacrificiu si ispasire. Filmul spune povestea unui barbat care lucreaza ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, amenintându-i brutal pe cei creditati, pentru rambursare.

Reunit pe neasteptate cu mama sa, care il abandonase la nastere, cruzimea protagonistului “cedeaza” in fata afectiunii materne si acesta renunta la slujba. Totusi, faptele sale violente nu ramân fara consecinte: in mijlocul momentelor de apropiere si fericire cu mama, aceasta este rapita.

Asemanând relatia protagonistilor cu Pietà, capodopera lui Michelangelo, filmul foloseste imaginea Fecioarei Maria îmbratisând trupul mort al lui Iisus Hristos pentru a simboliza, dupa cum spune regizorul, “o îmbratisare a durerii si suferintei inerenta în toata istoria umana, reprezentând astfel “Pieta” este o alegorie dura despre capitalismul dus la extrem si modul în care acesta transforma relatiile umane. Regizorul este citat ca spunând în conferinta de presa de la Venetia, ca banul este al treilea personaj principal, alaturi de mama si fiu. KIM KI-DUK declara: “De la marile razboaie si pâna la crimele triviale de astazi, cred ca noi toti suntem în aceeasi masura complici si pacatosi. În mod inevitabil într-o societate capitalista, banul supune oamenii unor încercari si este cauza majoritatii conflictelor. El scoate la lumina egoismul si lacomia umana. Oamenii de astazi sunt obsedati de fantezia ca bunastarea materiala poate rezolva totul. În cele din urma, vom sfârsi prin a deveni moneda de schimb unii pentru ceilalti, zdrobindu-ne de asfalt.”

Provocând conceptia generala despre moralitate, bine si rau, în film nu exista “personaj negativ” si “victimele” sale, ci se creeaza un lant al vinei împartasite. Kim Ki-duk lasa spectatorului sarcina dificila de a decide daca vreunul dintre personaje mai merita compasiune.

Unul dintre cei mai controversati regizori coreeni, KIM KI-DUK a fost de nenumarate ori apreciat la nivel international pentru filme precum SPRING, SUMMER, AUTUMN WINTER…AND SPRING (premiat la Locarno IFF 2003 ), 3-IRON (câstigator în 2004 al Leului de Argint si premiului FIPRESCI la Venetia) sau SAMARITAN GIRL (Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2004).

Unul dintre cele mai controversate filme prezentate în cadrul Festivalului International de Film de la Venetia din 2012, “The Weight” de Jeon Kyu-hwan, va fi prezentat la Bucuresti, în cadrul Zilelor Filmului Corean.

Câstigatorul Premiului Queer Lion este realizat de Jeon Kyu-hwan, unul dintre regizorii coreeni ce promit sa influenteze cinematografia asiatica. Cineastul surprinde nu doar prin ceea ce creaza pe marele ecran, ci si prin faptul ca nu are nici un fel de studii de profil si realizeaza totul dintr-un instinct artistic ce i-a adus, de-a lungul timpului, premii internationale la festivaluri precum cel de la San Sebastian, Berlin, Geneva sau New York.

Anesteziant prin subiect si realizare, “The Weight” îl are ca protagonist pe Jung, antrepenor de pompe funebre, dependent de medicamente din cauza artritei severe si pasionat de meseria sa. Îngrijirea cadavrelor înaintea ritualilor funerare este un lucru nobil si frumos pentru Jung. El este ultima persoana în viata care are grija în liniste de cei morti. Pentru el, viata la morga devine un amalgam de evenimente la granita dintre realitate si fantezie, iar cadavrele sunt modele si prieteni pentru picturile sale, singura lui placere în viata.

Nascut cu un gheb si lasat la orfelinat, singura familie a lui Jung este un frate vitreg, care a dorit întotdeauna sa devina femeie, fiind dezgustat de propriul sau corp masculin. Desi Jung simte afectiune si simpatie pentru fratele vitreg, se simte deopotriva împovarat de greutatea vietii, care devine mai apasatoare lânga fratele sau.

Într-o relatie de dragoste si ura cu fratele vitreg si sub greutatea vietii si a mortii purtata de catre cadavrele sale, cu care el se confrunta în fiecare zi, Jung îndura durere si sete, precum o camila care traverseaza pustiul în tacere. Calm, el pregateste cel mai mare si ultimul cadou pentru fratele sau.

Timp de trei zile, publicul bucurestean va avea ocazia unica de a viziona în cinema filme coreene de arta, greu accesibile în afara festivalurilor internationale de film.

Biletele vor fi disponibile la casieria cinematografului Elvira Popescu. Zilele Filmului Coreean sunt organizate la Bucuresti de Ambasada Coreei în România, cu sprijinul Samsung si Daewoo Mangalia Heavy Industries.